Antikabare ,,Džentlmen” izveden na 52. Ratkovićevim večerima poezije

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Poetsko - muzički performans, Antikabare "Džentlmen", čiji koproducenti su Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ i Kulturni centar Bar, izveden je večeras u Bijelom Polju, u okviru 52. Ratkovićevih večeri poezije.

Bjelopoljska publika imala je priliku da na ovoj pjesničkoj svetkovini premijerno odgleda antikabare - savremenu scensku formu koja plijeni pažnju zbog autentične i nesvakidašnje kombinacije muzike, recitacije, poezije i klavira.

Glumac Jovan Dabović, kome je i povjerena uloga u ovom antikabareu, kazao je za Radio Bijelo Polje da ovaj poetsko - muzički performans zapravo vraća čovjeka iskonskim emocijama, koje su mu itekako potrebne, a od kojih sve više “bježi”.

“Napravili smo nesvakidašnju stvar za crnogorsku publiku, ovaj antikabare je sam po sebi drugačiji od svega onoga što se dešava u Crnoj Gori. On nije klasična kabaretska forma, gdje čovjek dođe da bi se oraspoložio i uveselio, već da jednostavno opomenemo na neke emocije koje su zaboravljene, koje prelazimo, pretrčavamo svakog dana. Zato ovim poetsko-muzičkim performanskom želimo da vratimo ljude upravo tim iskonskim emocijama. I zato smatram da je ovaj antikabare izuzetno potreban našoj državi, našoj publici, jer smo počeli previše da žurimo, malo treba ukočiti i opet voljeti”, istakao je Dabović.

Napomenuo je da je ovo peto izvođenje anikabarea “Džentlmen”, te da je on namijenjen prvenstveno ljudima koji vole umjetnost.

“Publika je oduševljena emocijom, ali ovaj antikabare nije za svakoga, jer ne može svako tu količinu emocije i poezije da izdrži u tih sat vremena, ali ljudi koji vole umjetnost uživaju u tome”, dodao je glumac Jovan Dabović.

Pisac i dramaturg Obrad Nenezić, koji potpisuje režiju ovog muzičko-poetskog performansa, kazao je da je anitkabare “Džentlmen” zaparvo naslonjen na početke kabarea.

“Kabare nije nastao onako kako ga mi danas znamo, kao zabavljački žanr, već kao otpor avangardi i alternativi tih godina, kada su uništavali poetiku i publiku. Bio je jako dobro prihavćen, a mnogi su iskoristili taj spoj muzike i poezije i komercijalizovali ga. Ipak, mi se vraćamo tim počecima, tako da je ovo jedna priča o nama, ljubavna i socijalna”, rekao je Nenezić.

Režiju i poeziju za antikabare “Džentlmen” potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić, uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću, a kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić. Kostime je radila Vera Šoškić, a scenografiju Darko Musić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić