Održano pjesničko veče “Eno ga, po moru teče Lim”, Bjelopoljci uživali u stihovima pjesnika iz Crne Gore i regiona

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Zahvaljujući Ratkovićevim večerima poezije i ovog septembra poezija je postala dio žive stvarnosti grada, a Bijelo Polje pjesnička prijestonica regiona.

Tako su se i večeras u dvorištu Kuće Rista Ratkovića čuli stihovi pjesnika iz cijelog regiona, koji su se predstavili u okviru programa “Eno ga, po moru teče Lim”.

I ovoga puta međunarodno pjesničko veče okupilo je neka već poznata lica, ali i nova, koja su udahnula dodatnu vrijednost Ratkovićevim večerima poezije, koje se po 52. put održavaju u Bijelom Polju.

Stihove je večeras govorila pjesnikinja Tanja Bakić, koja je kazala da se uvijek iznova raduje druženju sa bjelopoljskom publikom.

“Ja se već osjećam kao domaćin ove manifestacije, jer sam u ranijim godinama učestvovala u njenoj organizaciji, a ovoga puta sam tu kao učesnica. Počastovana sam što sam imala prliku da budem dio ove međunarodne pjesničke večeri i što sam u Bijelom Polju predstavila nekoliko pjesama iz moje nove zbirke ‘Intertekst’, objavljene u maju”, kazala je Bakić.

Ona je istakla da  je njena najnovija knjiga poezije prilično drugačija od prethodnih, te da se osjeća ta zrelost, posebno u tematskom smislu.

“Više ima razmišljanja o učinjenom, ali tu su i pjesme koje imaju taj rokenrol motiv, što je i karakteristično za ono što ja radim, a to su muzičke biografije”, navela je pjesnikinja Bakić.

I Milica Milenković, koja je bila učesnica ranijih konkursa Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina,  učestvovala je u programu “Eno ga, po moru teče Lim”.

“Drago mi je što sam opet tu, što imam priliku da se predstavim publici zajedno sa svojim kolegama -pjesnicima i to stihovima koje sam upravo slala za konkurs za mlade pjesnike. To su pjesme koje sadrže motiv ljubavi, ali iz ugla toga koliko danas trpimo istorijska previranja, da li ih trpimo I da li zbog njih strada individua koja traga za srodnom dušom”, navela je Milenoković, dodajući da se nada da će opet dobiti priliku da učestvuje na Ratkovićevim večerima poezije.

Ljubiteljima poezije i stiha večeras se predstavio i Vladimir Martinovski iz Sjeverne Makedonije, koji je po treći put učesnik ove pjesničke manifestacije.

“Ovo je jedna predvina pjesnička i književna manifsetcaija, prilika da se susretnu pjesnici iz regiona i da se čuje kvalitetna poezija”, kazao je Martinovski, koji je govorio pjesme iz knjige “Kvartet”, nagrađene u Makedoniji.

Pored Bakić, Milenković i Martinovskog, u programu “Eno ga, po moru teče Lim” stihove su kazivali i Danilo Lompar, Elvedin Nezirović, Nedžad Ibrahimović i Obrad Nenezić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić