“Potezom kičice Goran Ćetković se vješto obračunava sa vremenom” (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Izložba slika "Zub vremena", crnogorskog umjetnika Gorana Ćetkovića, otvorena je večeras u Kući Rista Ratkovića, u okviru programa 52. Ratkovićevih večeri poezije.

Izložbu, koju čini 20 slika, svečano je otvorio Edin Smailović, koji je istakao da se potezom kičice Ćetković, makar privremeno, obračunava sa vremenom.

“Niko se bolje, kao slikar Goran Ćetković ne odupire zubu vremena na način da slika sliku koju je nazvao baš tako: ‘Zub vremena’. Možda posmatraču njegove slike na prvi pogled  i neće biti ‘lijepe’. Ali tu je nešto puno važnije od toga -niko ne može biti ravnodušan na njih. Slike izložene u okviru ove izložbe suočavaju čovjeka ne samo sa njegovim unutrašnjim strahovima, već sa potencijalnom slikom samog straha”, kazao je Smailović.

On je rekao i da je ,,Zub vremena" umjetnikovo poniranje u najtamnije tajne vlastite duše – “tamo gdje samo najhrabriji smiju da zakorače.

“Ovo je svevremena izložba jer je strah, a posebno onaj da smo u svakom trenutku uvijek na gubitku, dakle bliže smrti, imanentan ne samo slikaru Ćetkoviću, već svakom čovjeku koji se rodio i biće rođen”, poručio je Smailović.

Crnogorski umjetnik, Goran Ćetković, koji se večeras po prvi put predstavio bjelopoljskoj likovnoj manifestaciji, kazao je da mu je posebna čast što se to upravo desilo u okviru tako značajne manifestacije, kakva je Ratkovićeve večeri poezije.

“Ovo je moja 37. samostalna izložba, a u pitanju je ciklus koji nastajao u periodu od 2017. do skoro 2020. godine. Centralni motiv je čovjek, a ujedno se bavim i pitanjem prolaznosti života, kao i  otuđenošću savremenog čovjeka”, kazao je Ćetković.

Izložba “Zub vremena” ranije je izložena i u Baru, Podgorici, Zagrebu i Beogradu.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić