Drašović: Bjelopoljska likovna kolonija ,,Slikari Lazovići“ - praznik umjetnosti (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE 

IV Internacionalni likovni susreti ,,Slikari Lazovići“ ove godine okupili su 11 umjetnika iz Crne Gore i zemalja okruženja, a do 25. avgusta održavaju se u Bijelom Polju, u organizaciji JU Muzej Bijelo Polje.

Gostujući tim povodom u emisiji ,,Kulturna mapa“, Radija Bijelo Polje, istoričar umjetnosti, član Savjeta i selektor IV Internacionalnih likovnih susreta, Radoš Gačić iz Gornjeg Milanovca, kazao je da sabor kulture protiče u dobroj atmosferi.

,,Imamo prijatan boravak i izuzetne uslove za rad. Slikari će potvrditi zašto su ovdje došli, što će se i vidjeti na izložbi radova. Nadamo se jednom napretku, jer je i cilj svake umjetničke kolonije da iz godine u godinu pravi jedan iskorak više, pa tako i ove“, dodao je Gačić.

,,Sada baš i nije lako na jednom mjestu okupiti toliki broj umjetnika, jer slikari Lazovići zavređuju visok nivo kolonije i organizacije. Oni su zadužili ovu sredinu, i širi prostor Crne Gore svojim radom. Ovo je obaveza svih nas da dajemo maksimum i doprinos da ova manifestacija bude na visokom nivou“, naglasio je selektor Gačić.

Podsjetio je da je programom predviđeno da umjetnici stvaraju u dvorištu muzeja i Parku pjesnika, međutim, prema riječima Gačića, vremenski uslovi nijesu naklonjeni.

,,Umjetnici stvaraju u muzeju, i nemaju neke tematske odrednice. Znajući da dolaze u kraj odakle su slikari Lazovići, i mjestu gdje je pisano Miroslavljevo jevanđelje, to je bilo malo usmjerenje. Ovaj kraj izuzetno je bogat kulturno-istorijskom prošlošću, i mi imamo priliku da sve to obiđemo, što nam daje veliku inspiraciju. Slikari su posebno inspirisani kada su u okolnostima likovnih kolonija, gdje ima raznih profila i stilova rada“, pojasnio je Gačić u emisiji ,,Kulturna mapa“.

Gačić je najavio da će učesnici ostaviti po tri rada, koji će biti dio izložbe.

,,Naredne godine, ili već do kraja tekuće imaćemo preko 30 umjetničkih djela, što je zaista za poštovanje“, zaključuje.

U okviru likovnih susreta učestvuju Dragoljub Stanković Čivi iz Leskovca, Zvonko i Lidija Tilić iz Novog Sada, Miljana Drašković iz Užica, Ilija Drašović iz gornjeg Milanovca, Slobodanka Marjanović iz Rudnika, Radmilo Marić iz Foče, kao i stvaraoci iz Bijelog Polja Milutin Obradović, Sead Kajabegović, Milica Peruničić i Jana Rahović. 

Najstariji učesnik ove slikarske kolonije, Ilija Drašović iz Gornjeg Milanovca, u emisiji ,,Kulturna mapa“ kazao je da je bjelopoljska likovna kolonija praznik umjetnosti.

,,Uvijek se radujem kada dobijem poziv za učešće u okviru kolonija. Na kolonijama se uči, gledaju se stremljenja u umjetnosti, obzirom na to da su različitih afiniteta i doba starosti. Svaka kolonija je velika škola. Bitno je da se mi osjećamo prijatno u Bijelom Polju“, naglasio je Drašović.

Slikari Lazovići, kako je naveo Drašović, značajni su u istoriji umjetnosti i crkvenog slikarstva.

,,Oni su pioniri, i gdje god su prošli, ostao je njihov trag. Da nije braće Lazovića, ova kolonija ne bi ni postojala. Ovo je dobar gest kulturnih poslenika da to shvate i prihvate, i osnuju ovakvu manifestaciju. Mi, učesnici mamo dosta sličnosti, senzibiliteta i paletu koja je slična. Drago mi je što ima par mladih slikara, sa oduševljenjem slikaju, i ja im čestitam i želim im dobar uspjeh“, naglašava Drašović.

Ovaj istaknuti slikar stvara 70 godina, a prisjećajući se svojih početaka, naveo je da je uslova za slikarstvo uvijek imalo.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević