Potpisani ugovori sa bjelopoljskim poljoprivrednim proizođačima za dodjelu 17 plastenika

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, potipisao je danas ugovore sa 17 bjelopoljskih poljoprivrednih proizvođača, koji su dobili besplatne plastenike u okviru podsticajne mjere za razvoj plasteničke proizvodnje u našoj opštini.

Ćorović je tom prilikom saopštio da se Opština u svojim razvojnim programima poljoprivrede na ruralnim područjima već drugu godinu zaredom odlučila za dodjelu plastenika, kao posebnog tipa višegodišnjeg zaštićenog prostora koji je u potpunosti prilagođen uzgoju povrtarskih i cvjećarskih kultura.

“Pravo apliciranja na konkurs za dodjelu jednog plastenika maksimalne površine od 100 m2 imali su registrovani poljoprivredni proizvođači hrane sa teritorije opštine Bijelo Polje, koji, između ostalog,  za ovaj vid podrške nijesu koristili sredstva od lokalnog izvora u 2021 i 2022. godini, kao ni od državnog izvora sredstava u ovoj godini”, napomenuo je Ćorović.

Istakao je da je naša opština prva u Crnoj Gori po visini izdvajanja za podsticajne mjere za razvoj poljoprivrede i održivi razvoj.

“Sekretartijat za ruralni i održivi razvoj i Sekretarijat za preduzetništvo imaju dva programa podrške, kojima je obuhvaćeno 26 podsticajnih mjera, za šta je iz opštinskog budžeta izdvajeno 450 hiljada eura ove godine”, dodao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Podsjetio je da je tokom prethodne i ove godine dodijeljeno 30 plastenika ukupne površine 100 m2 koji su namijenjeni za profesionalnu biljnu proizvodnju.

“Realizacijom ove mjere poljoprivredni proizvođači će dobiti nove prostore gdje mogu vrlo kvalitetno kontrolisati klimatske, hranidbene i ostale uslove potrebne za rast i razvoj određenih biljnih i cvjećarskih kultura, te sebi omogućiti dodatni izvor zarade”, poručio je Ćorović.

Potpisivanju ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima prisustvovao je i predsjednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da se značaj ove mjere ogleda  u boljem i dugoročnijem iskorišćenju poljoprivrednog zemljišta, s obzirom da se u zaštićenim proizvodnim prostorima, kakav je plastenik,  uzgoj biljaka može obavljati tokom cijele godine.

Smolović je kazao i da Opština Bijelo Polje u kontinuitetu radi na razvoju poljoprivrede i ruralnog područja, te da redovne izmiruje sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima.

“Poljoprivrednici su uvijek prvi na listi prilikom isplata, tako da nemamo nikakvi neisplaćenih dugovanja, već se trudimo da podrška iz godine u godinu bude sve izdašnija, te prilagođena njihovim potrebama. Riješili smo i otkup mesa i mlijeka, a preostalo nam je i da riješimo pitanje proizvodnje i prodaje voća i povrća, te je i dodjela plastenika jedan korak ka tome. U tom kontekstu, važno je istaći da nama ne treba da izvozimo voće i povrće, jer ga možemo prodavati i u našoj državi i to hotelijerima, ali je za to potrebno da imamo visok nivo kvaliteta, da to budu sertifikovani proizvodi, te da ih možemo snabdijevati u svakom trenutku”, istakao je Smolović, poručujući da će Opština nastaviti da pomaže poljoprivrednike.

I Amela Salković iz bjelopoljskog naselja Potkrajci, koja se bavi uzgojem cvijeća i povrća, jedna je dobitnica plastenika, koji će joj, kako je kazala unaprijediti i olakšati posao.

“Sadim sezonsko cvijeće, a planiram da krenem i sa jesenjom proizvodnjom, pa onda i osmomartovskom. Pored toga,  prodajem i rasade paprika, paradajiza, tikvica, patlidžana, pa mi je zaista bio potreban ovaj plastenik. Aplicirala sam nekoliko puta i sada sam konačno uspjela da ga dobijem, tako da sam zahvalna lokalnoj samoupravi na pomoći”, kazala je Salković.

Ugovor o dodjeli plastenik danas je potpisao i mladi poljoprivrednik Haris Ćatović, koji je istakao da bi ubudće trebalo biti još više ovakavih mjera podrške.

“A sve u cilju da se vrijednim poljoprivrednicima omogući da što lakše proizvode, a potom i plasiraju svoje proizvode”, kazao je on.

Podsjetimo, riječ je o kvalitetnim plastenicima,  metalne konstrukcije, površine 100 kvadrata, sa sistemom za navodnjavanje – kap po kap, a za ovaj  vid podrške poljoprivrednim proizvođačima izdvojeno je 40 hiljada eura.

Autorka i foto: Sanja Dulović