Marko Petrić – poeta i budući pravnik

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Bjelopoljac Marko Petrić istinski je zaljubljenik u poeziju, ali i uspješan student Pravnog fakulteta u Podgorici.

Tim povodom on je bio gost u emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, i kazao da je oduvijek želio da studira pravne nauke, a sada je završio drugu godinu studija.

,,Uvijek sam želio da znam kako država funkcioniše, na kojim osnovama počiva jedan pravni sistem, šta ja tu predstavljam kao pojedinac i kako mogu da doprinesem. Pretpostavljam da čovjek neprekidno otkriva sebe kroz razne oblasti, i kada kada nešto zaista voli, i sa ljubavlju radi uspjeh mora doći sam po sebi. Naročito mi je značajna podrška koju sam imao od porodice, prijatelja i profesora, i ta podrška uvijek me podsticala da širim svoje znanje, i možda nekada budem inspiracija drugima“, istakao je Petrić u emisiji putem telefona.

Kazao je da je za postignute rezultate neophodna dobra organizacija.

,,Koncept studiranja na Pravnom fakultetu veoma dobro je zamišljen, uvijek postoje propusti, ali jedina zamjerka koju imam jeste nedostatak prakse, i više bio volio da se insistira na usmenom dijelu ispitivanja nego na pismenom. Na našem fakultetu uvijek se uvažavaju i mišljenja studenata, tako da bih savjetovao srednjoškolcima da upišu ovaj fakultet i iskažu svoj stav, koji će uvijek biti uzet u obzir“, objasnio je Petrić.

Kako je otkrio, pravo za njega predstavlja način života. Dodao je da je studentski život u Podgorici lijep i pun uzbuđenja.

Marko gaji ljubav prema poeziju, pa je 2018. godine objavio knjigu ,,Poetski nemiri“ a ,,Glas srca čovjeka koji ne zna da voli“ prošle godine.

,,To su knjige koje donose ljubav, ali pored ljubavnih pjesama tu su i uvijek oni problemi sa kojima se mladi suočavaju, kao što su socijalni problemi i nepravda. Bitno je da čovjek sebe u nečemu pronađe, a ja se pronalazim u poeziji“, dodao je Petrić u emisiji ,,Student“.

Inspiracija, kaže, dolazi sama od sebe.

,,Riječi same naviru dok god postoji iskrenosti“, naglašava Marko.

Marko je završio Gimnaziju ,,Miloje Dobrašinović“, a taj period pamti po neprestanom druženju, učenju i divnim ljudima.

,,Gimnazija me naučila da se ljudski život svodi na neprestano učenje, i taj period srednješkolskih dana bio je divan“, dodaje.

Mladima je poručio da budu ono što jesu, i rade ono što vole.

,,Uvijek kada djeluje teško, čovjek bi trebalo da se sjeti početka, nije sramota ne položiti ispit, najveća sramota je ne probati uopšte“, zaključio je Marko.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: privatna arhiva 

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević