Nastupom KUD-a ,,Tekstilac“ i grupe ,,Legende“ počeo 19. Internacionalni festival tamburaških orkestara (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Nastupom Kulturno-umjetničkog društva ,,Tekstilac“ i poznate grupe ,,Legende“, večeras je na gradskom trgu u Bijelom Polju počeo 19. Internacionlani festival tamburaških orkestara, koji će trajati do 30. jula.

Ovogodišnji festival okupiće renomirane tamburaške sastave iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije Ukrajine, Mađarske, i Crne Gore.

Direktor Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo“, Milko Kovačević, svim prisutnima poželio je toplu dobrodošlicu u Bijelo Polje.

,,Veoma mi je drago što večeras možemo pozdraviti naše prijatelje iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, MađarsKe i Ukrajine, ali i naše sugrađane iz inostranstva koji odmor provode u Crnoj Gori i Bijelom Polju. Drago mi je što svi zajedno, sa ovog mjesta, možemo poslati poruku ljubavi, mira i dostojanstveno sa ovog slobodarskog trga pozvati sve ljude na mir i međusobno uvažavanje naroda, to je naše najveće bogatstvo i istinska civilizacijska vrijednost. Ovo je narodni, naš festival, zato uživajte i dobrodošli u Bijelo Polje“, naveo je Kovačević, i zahvalio svima koji su dali nemjerljiv doprinos za razvoj ovog festivala.

Umjetnički direktor Festivala tamburaških orkestara, Milorad Mićo Miranović, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazao da je ovaj festival most koji spaja ljude, kulture i vjere.

,,Sve je spremno za tri festivalske večeri koje su ispunjene svim što treba da nosi jedna ovako velika i značajna manifestacija. Svi koji su došli, i vratili se sa ovog festivala, najbolji su ambasadori Crne Gore“, dodao je Miranović.

Nastup Kulturno-umjetničkog društva ,,Tekstilac“, prema riječima Miranovića, pravi je poklon Bjelopoljcima.

,,Više puta sam istakao da je, prema mom mišljenju, KUD ,,Tekstilac“ najbolji folklorni ansambl u Crnoj Gori. Oni na jedan krajnje dostojanstven način prezentuju svoju državu, njenu kulturu, pjesme i igru, i vjerujem da će publika uživati na ovogodišnjem festivalu“, dodao je Miranović.

Članovi KUD-a ,,Tekstilac“ dali su veliki doprinos očuvanju, unapređenju  i popularizaciji folklora, a iz godine u godinu okupljaju sve više mladih koji njeguju narodno stvaralaštvo. I večeras je bjelopoljska publika imala priliku da odgleda osam koreografija koje je izveo Prvi ansambl.

Anđela Bogavac već deset godina nastupa sa Kulturno-umjetničkim društvom ,,Tekstilac“, a u izjavi za Radio Bijelo Polje kazala je da je čast otvoriti ovogodišnji festival u Bijelom Polju.

,,Večeras smo se predstavili igrama iz Crne Gore, Leskovca, Sandžaka, Ponišavlja, Vranska svita, igrama iz Istočne Makedonije, Šopske igre i vjerujem da se to publici dopada“, dodala je Bogavac, i istakla da je najljepše igrati u svom gradu i pred svojom publikom.

Bogavac je najavila da će KUD ,,Tekstilac“ tokom avgusta nastupiti u primorskim gradovima, a nakon toga, u septembru u Njemačkoj.

Poznata i priznata grupa ,,Legende“ uvijek je nalazila put do srca svojih poštovalaca, te su i večeras nastupili u okviru 19. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

Izveli su hitove u kojima i bjelopoljska publika uživa više od 30 godina.

Osnivač grupe, Zoran Dašić Daša, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazao da se raduju ponovnom nastupu pred Bjelopoljcima.

,,Nama ovo nije prvi put da nastupamo u Bielom Polju, i zaista nas lijepe uspomene vežu za ovaj grad. Publika je uvijek dobro prihvatala naš repertoar, a za večeras smo pripremili hitove koje svi dobro poznaju. Napravili smo izbor najpopularnijih pjesama, jer ovakvi nastupi ne ,,trpe“ balade, tako da smo odabrali repertoar sa ritmom. Publika je došla da čuje i uživa u pjesmama koje dobro zna, a za  nove pjesme ima vremena“, naglasio je Dašić.

Sve pjesme, kako je naveo, pisao je o svom životu, a u njima se, prema riječima Dašića, mogu pronaći svi. ,,Legende“ su prije godinu dana objavile i novi CD.

,,To još uvijek nije dovoljno zaživjelo, ali idemo polako. Pošto sam ja vodio grupu od početka, nikada nijesam išao nametljivo, agresivno, želio sam da o nama govore djela. Meni je najbitnije da vidim da gdje god se pojavimo poslije 35 godina nas posmatraju kao gospodu, i  najvažnije je da nijesmo ničim ukaljali svoje ime. Žao mi je što nas je napustio Ivan, mogli smo do kraja da ostanemo zajedno i završimo priču, ali šta je tu je, mi idemo dalje. Imamo novog pjevača Nikolu Zekića“, objasnio je Dašić u izjavi za Radio Bijelo Polje.

Kazao je da je održavanje manifestacija poput Festivala tamburaških orkestara veoma značajno.

,,Veoma je važno čuvati svoju tradiciju i izvorne vrijednosti kroz ovakve manifestacije“, zaključio je Dašić.

Pored grupe ,,Legende“ i KUD-a ,,Tekstilac“, specijalni gosti ovogodišnjeg festivala su i poznati bosanskoherecegovački kantautor Al Dino, Šukrija Žuti Serhatlić, kantautor Slobodan Kovačević, Nino Veličkovski, i vokalni solisti iz grada domaćina uz pratnju orkestra Almira Martinovića.

Drugog dana festivala publika u Bijelom Polju od 20 časova moći će da isprati  koncert Dječjeg tamburaškog orkestra Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja. Nakon njihovog nastupa, predstaviće se tamburaški sastavi ,,Muzički signali" iz Bijelog Polja, KHUD ,,Koškani 1978" iz Hrvatske, ,,ZSIKO" iz Mađarske, kamerni tamburaški sastav iz Subotice. Nakon nastupa tamburapkih sastava biće izveden koncert izvorne narodne muzike, vokalnih solista uz pratnju orkestra Almira Martinovića, kao i Šukrije Žutog Serhatlića.

Podsjetimo, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Opština Bijelo Polje, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turzima, i kompanija M:tel. Izvršna produkcija Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, projatelj festival kompanija ,,PUT Gross”, a medijski sponzori Radio Bijelo Polje, Radio-televizija Crne Gore, RTV Nikšić i RTV Pljevlja.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.