Madžgalj:" Aidine slike prikazuju jedan bolji, optimističniji pogled na stvarnost"

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Izložba slika ,,Sve moje sobe'', novopazarske umjetnice Aide Camović, otvorena je večeras  u galeriji Centra za kulturu.

Oko 35 radova u kombinovanoj tehnici sa motivima “sobe”  koja je , kako je naglasio profesor Željko Madžgalj, najintimniji životni prostor svake osobe, ukrasilo je hol i galeriju bjelopoljskog Centra za kulturu.

Madžgalj je kazao da je ekspresionistički prikaz enterijera kao ogledala umjetnikovog unutrašnjeg svijeta, tema i izložbe koja se mogla nazvati i “Sva moja osjećanja”.

“Umjetnica suprotstavlja dva svijeta ili dva pogleda na svijet. Jedan je spoljašnji, koji diktiraju savremene tehnologije i nova stvarnost, gdje sve mora biti vještački uglađeno. Na drugoj strani je intimni svijet sobe, bajkoviti prikaz svog prostora, kao metafora izgubljene slobode i sklada intimnog i porodičnog života. Radovi koje smo u prilici večeras da pogledamo, prikazuju jedan bolji, optimističniji pogled na stvarnost, i ja se Aidi Camović zahvaljujem, što je sa nama podijelila taj svoj unutrašnji prostor, koji zrači toplinom i ljepotom,” kazao je Madžgalj otvarajući izložbu.

Autorka je istakla da slike krase motivi iz njenog neposrednog okruženja- djelovi prostora iz studentskih dana, ali i prostora koji je sada okružuju.

“Na mojim radovima dominiraju detalji iz mog okruženja, ateljea, studentske sobe, na nekima se nalaze pogledi kroz prozor ili detalji iz mog grada, Novog Pazara. Ono što je po malo neobično je da su pojedine slike rađene u kombinaciji sa koncem na crtežu” istakla je Camović.

Prisutne je pozdravio i umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar.

Aida Camović je večeras imala svoju dvanaestu samostalnu izložbu, a do sada je izlagala u Beogradu, Kraljevu, Ivanjici, Arilju i Novom Pazaru. Učestovala je na dvijema likovnim kolonijama i na oko 30 kolektivnih izložbi u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Tekst i foto :Vanja Šabanović