Kujović: Dnevno otkupimo do pet tona maline (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Kapaciteti  hladnjače ,,Emar“ dnevno se dopune sa pet tona maline, a osim ovog voća,  skladište se i  jagode, kupine i boranija, kazala je  Irma Kujović. Gostujući  u emisiji ,,O selu i poljoprivredi“, Radija Bijelo Polje, ona je  objasnila da se zamrzavanje svježeg voća i povrća  vrši na -30 stepeni.

,,Hladnjača je smještena u selu Lozna, na oko 30 km od centra grada. Smještajni kapaciteti su 120 tona zaleđene robe, dok se još pet tona voća i povrća može smjestiti u tunelu u kojem se vrši zamrzavanje na 12 sati. Kapaciteti nam nijesu dovoljno popunjeni, jer u Bijelom Polju imaju još dvije hladnjače, koje podjednako vrše otkup. Svake godine radimo na iznalaženju novih mogućnosti za proširenje asortimana, što planiramo i ove godine“, istakla je Kujović.

Naglasila je da najviše otkupljuju malinu, zatim kupinu, a ponajmanje jagodu.

,,Maline je najviše jer su najveći zasadi. Mi prodajemo i sadni materijal, tako da svi koji žele da se bave malinarstvom  mogu da nam se obrate. Kupinu i malinu izvozimo, tako da se otkupljuje sva količina, dok jagodu i boraniju samo onoliko koliko je potrebno za crnogorsko tržište. Sarađujemo sa 100 kooperanata na dnevnom nivou, robu otkupljujemo na licu mjesta, specijalizovanim vozilima prevozimo do hladnjače gdje se vrši zamrzavanje i čuvanje tih proizvoda“, navela je Kujović, podsjećajući da se nakon procesa  zamrzavanja, malina  prebira na transportnoj traci.

,,Imamo ,,rolend“ to je cijela malina, ,,griz“ – lomljena, i ,,bruh“ – spljoštena malina. Malina se pakuje u ambalaže zavisno od želje kupca, i čuva se u hladnjači do transporta. Voće otkupljujemo sa područa Bijelog Polja, a svakako, i iz drugih gradova mogu donijeti proizvode“, naglasila je ona, ističući da je otkupna cijena maline ove godine  4,30 eura.

Jedino povrće koje se trenutno skladišti u hladnjači je boranija.

,,Boranija se nakon otkupa pere, sjecka, blanšira i zamrzava. Boranija i jagoda se ne izvoze, već su dostupne na našim tržištima, u većim marketima u državi“, dodala je Kujović.

Hladnjača ,,Emar“ pokrenuta je 2018. godine, sa ciljem zapošljavanja stanovnika sjevera i razvoja poljoprivrede.

,,Imamo stalno zaposlena tri radnika, a po potrebi angažujemo veći broj sezonaca “, istakla je Kujović u emisiji ,,O selu i poljoprivredi“.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.