Marković: Projektom ,,Darovitost u fokusu“ podstičemo učenike da stiču nova znanja

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U okviru projekta ,,Darovitost u fokusu“ podstičemo učenike iz Bijelog Polja da stiču nova znanja, kazala je pedagogica Olivera Marković, u emisiji ,,Aktuelno“, Radija Bijelo Polje.

Predstavljajući projekat koji realizuje Nevladina organizacija ,,Identitet“ iz Podgorice, Marković je u telefonskom razgovoru kazala da u okviru programa učestvuju i daroviti učenici iz sedam bjelopoljskih osnovnih škola.

,,Obuhvaćene su bjelopoljske osnovne škole ,,Pavle Žižić“, ,,Aleksa Bećo Đilas“, ,,9.maj“, ,,Vuk Karadžić“, ,,Vladislv Sl. Ribnikar“, ,,Krsto Radojević“ i ,,Milovan Jelić“. Cilj projekta je usvajanje i afirmisanje inovativnih obrazaca za motivisanje učenika za dodatna znanja, kao i metode kreativnog rada za sticanje primjenljivih znanja i promovisanje značaja talenata“, istakla je Marković.

Naglasila je da je se projekte aktivnosti realizuju kroz četiri paketa.

,,Kroz prvi paket upoznali smo rukovodstva škola sa sadržajem i planom realizacije, nastavnike i roditelje sa aktivnostima, a i održane su info sesije sa učenicima. Treći paket odnosi se na testiranje i motivisanje učenika, sprovođenje testova za identifikovanje darovitih učenika, i naravno medijski promovišemo sve aktivnosti. Kruna svega ovoga biće Priručnik radova talentovanih učenika i nastavnika, na kojem ću i ja raditi. Učenici su veoma zainteresovani, jer su na ovaj način uspjeli da podstaknu svoj talenat i da se prijave na razna takmičenja i konkurse“, dodala je Marković u emisiji ,,Aktuelno“.

Projektom se, kaže Marković, želi ukazati na višestruk značaj interesa identifikovanja darovite djece.

,,Unaprijedićemo podršku i praćenje rada sa talentovanim učenicima, i poboljšati sistem evidentiranja talentovanih učenika i njihovih mentora, unaprijefiti profesionalne kompetencije nastavnika za rad s učenicima, i niz drugih stvari koje se tiču afirmisanja talenata mladih“, navela je Marković.

Ona je istakla da u djeci treba probuditi skriveni talenat.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Arhiva RBP