Za ostvarivanje prava na dodatak za djecu do 18 godina Centru za socijalni rad u Bijelom Polju do sada predato više od 280 zahtjeva

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Zahtjevi za ostvarivanje prava na dodatak za djecu do 18 godina predaju se do 30. septembra, a do sada je Centru za socijalni rad Bijelo Polje pristiglo više od 280 zahtjeva, saopštila je za Radio Bijelo Polje direktorica te javne ustanove, Vesna Minić.

Ona je istakla da je prilikom predaje zahtjeva  roditelj, odnosno staratelj,  u obavezi da  dostavi  na uvid ličnu kartu i matične brojeve djece za koje predaje zahtjev, te da potvrdi i adresu stanovanja.

“Ostali dio procedure u vezi sa ostvarivanjem prava na dodatak za djecu do 18 godina radi se kroz informacioni sistem, odnosno socijalni karton. U skladu sa tim smo i organizovali rad našeg  Centra za socijalni rad, pa je predaja zahtjeva moguća svakog radnog dana u periodu od 13.30 do 18 časova, kao i subotom od 7 do 12 časova, a određen je i vremenski period u kome lica sa početnim slovom prezimena mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje ovog prava”, saopštila je direktorica Centra za socijalni rad.

Minić je napomenula da  za djecu do šest godina, koja su već ostvarila pravo na dječji dodatak,  pravo na dodatak do 18  godina biće dodijeljeno po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev.

“Djeca koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do 6. godine života će nastaviti da koriste ovo pravo do 18. godine, a transformacija prava će se izvršiti kroz elektronski sistem, počevši od 1. oktobra 2022. godine, kada počinje primjena izmjena Zakona, i korisnici nemaju obavezu da ponovo podnose zahtjev za produženje prava sa dodatka do 6. godine na dodatak do 18. godine. Sve ovo važi ukoliko djetetu koje je ostvarilo pravo na dodatak do 6. godine, to pravo nije isteklo prije septembra  2022. godine. Ukoliko je to pravo isteklo prije toga, korisnici imaju obavezu da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na dodatak za djecu do 18. godine u redovnoj proceduri, jer pravo prestaje prije primjene izmjena Zakona”, napomenula je Minić.

Primjena ovog prava, kako je istakla direktorica Centra za socijalni rad, počinje od 1. oktobra, a prva isplata je sredinom novembra 2022. godine.

“Isplata dodatka počinje u periodu od 15. do 20. novembra 2022. godine za oktobar , ukoliko je zahtjev podnesen do kraja septembra 2022. godine, kada će se isplatiti dodatak za mjesec oktobar 2022. godine. Isplata materijalnih davanja se vrši  sredinom tekućeg mjeseca za prethodni mjesec preko Pošte Crne Gore na adresu prebivališta/stanovanja, koju je roditelj ili staratelj potvrdio prijemnom radniku prilikom prijave u centru”, saopštila je Minić.

Iako je rok za predaju zahtjeva za ostvarivanje prava na dodatak za djecu do 18 godina do 30. septembra, Minić je napomenula da se zahtjev može podnijeti i nakon tog datuma, ali će to, kako je istakla, uticati na početak ostvarivanja prava, tako što će to pravo otpočeti narednog prvog u mjesecu, od mjeseca u kome je podnesen zahtjev.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Dalibor Rakočević