10. REFESTICON: O mitološkim bićima i slovenskoj mitologiji iz ugla Tamare Lujak

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Rječnici srpskih mitoloških bića i slovenske mitologije, autorke Tamare Lujak, promovisani su danas u Kući Rista Ratkovića.

Nakon što je decenijama prikupljala građu o mitovima i mitološkim bićima, upoznajući se sa njima kroz druge rječnike, bajke, epske pjesme, Lujak je uspjela da objavi ove rječnike.

“Više od dvije decenije sam radila na ovim rječnicima, koji su imali i više verzija, sve dok nijesam došla do one krajnje, kojom smo bili zadovoljni i izdavač i ja”, kazala je Lujak na promociji u Bijelom Polju.

Kada se spoje Rečnik srpskih mitoloških bića i Rečnik slovenske mitologije zapravo se dobija jedna knjiga.

“Trudila sam se odvojim mitove u dvije knjige, međutim, ima nekih ponavljanja, ali je pristup mitološkim bićima potpuno drugačiji i to je ono po čemu se i razlikuju”, navela je autorka u razgovoru sa crnogorskim piscem, Markom Vujovićem.

Ona je istakla i da je kroz humor mitološka bića pokušala da prikaže onakvim kakva jesu, a mitove je topografski vezala za određena mjesta i tako ispričala priču o njihovom nastanku.

“Ja i vjerujem da mitološka bića postoje,  a najviše volim  vile oblakinje, mislim da su one među nama i da svakodnevno sa njima komuniciramo”, istakla je Lujak, koja je inspiraciju za mitologiju pronašla u Gospodaru prstenova.

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić