O izazovima lokalnih medija i bezbjednosti novinara danas u Bijelom Polju

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Panel diskusija ,,Izazovi lokalnih medija u Crnoj Gori – Bijelo Polje”, organizovana je danas u okviru projekta ,,Bezbjednost novinara i medijskih sloboda na lokalnom nivou", koji realizuje nevladina organizacija ,,Građanska alijansa”.

Zamjenica izvršnog direktora te NVO, Amina Murić, kazala je da je glavni cilj projekta da se na lokalnom nivou razgovara o medijskim slobodama, profesionalizmu ali i bezbjednosti novinara.

,,Ono što je identifikovano kao problem jeste da je u Crnoj Gori, konkretno za prošlu godinu bilo oko dvadeset osam registrovanih napada na novinare. Stoga, bilo je važno razmijeniti mišljenja o bezbjednosti novinara, konkretno na lokalnom nivou, i naravno, kako da se unaprijedi saradnja između medija i institucija. Uz relevantne sagovornike danas smo vodili jedan konstruktivan razgovor, tako da smo imali uspješnu panel diskusiju”, istakla je Murić.

Murić je naglasila da se projekat ,,Bezbjednost novinara i medijskih sloboda na lokalnom nivou" bavi analizom i povećanjem kapaciteta lokalnih medija i organizacija civilnog društva (OCD), unapređenjem dijaloga sa institucijama po pitanju bezbjednosti novinara, medijskih sloboda i medijskog profesionalizma, te aktivnom promocijom značaja bezbjednosti novinara, medijskih sloboda i medijskog profesionalizma.

Današnjem panelu prisustvovali su predstavnici medija na lokalnom nivou, institucija i NVO sektora. Panel će u narednom periodu biti organizovan i u Beranama, Herceg Novom, Tuzima i Ulcinju. 

Projekat ,,Bezbjednost novinara i medijskih sloboda na lokalnom nivou" sprovodi se uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije a uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić