Zbirka pjesama "Paradox Mortem" predstavljena bjelopoljskoj publici

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Zbirka pjesama "Paradox Mortem", bjelopoljskog pisca Edina Smailovića, promovisana je danas u Kući Rista Ratkovića.

Kroz stihove, podijeljene u tri cjeline - Tefter odlazaka, Paradox mortem i Megalomanija egocentrika, Smailović progovora o životu, čovjeku, bolu, odlascima, smrti, vješto ukazujući na sve probleme današnjice.

On je istakao da “živimo u raznovrsnoj bašti svega ružnog što se moglo desiti”, te da su se teme nametale same.

„Moje pjesme su zapravo bilješke iz pakla u kojem živimo. Ali, one su istovremeno optimistične, jer daju čovjeku nadu u bolje sjutra, ako ne na ovom, onda na nekom drugom svijetu ”, kazao je Smailović.

Urednik zbirke "Paradox Mortem", Aleksandar Bećić, istakao je da su stihovi Edina Smailovića prijeko potrebni sadašnjici, jer su, kako je kazao, to stihovi o nama samima, kakvim se mi ne priznajemo.

„Mi želimo da se predstavimo svima kao divni, savršeni, ljubazni, humani, dobri, a zapravo smo, nažalost, sve suprotno, što se u istoriji Balkana jako dobro vidi od 90ih godina pa na ovamo. Zato su upravo stihovi, poput Edinovih, itekako potrebni, ali ne samo zbog osvešćenja, već zato što do osvešećenja i pomirenja dolazi na dva načina, jedan je da priznate, a drugi je da popijete gorku pilulu. A Edin je napravio jednu teglu punu gorkih pilula, koju ja zaista iskreno preopručujem svakome, bez obzira da li se nalazi na ovoj ili onoj strani, a te pilule su, ako ništa drugo, potpuno iskrene“, naglasio je Bećić.

Promocija knjige "Paradox Mortem", Edina Smailovića, održana je u organizaciji Ratkovićevih večeri poezije, a kako je kazao pomoćnik direktora ove javne ustanove, Dragić Rabrenović, ovo je samo jedan u nizu događaja koji organizuju u okviru književnog programa.

„Sa zadovoljstvom smo organizovali promociju knjige pjesama našeg sugrađanina, inače i člana Savjeta Ratkovićevih večeri poezije, koji je do sada imao zapaženu poeziju, ali i prozu. Pozivamo Bjelopoljce da čitaju stihove Samilovića i da budu učesnici i svih narednih kulturnih programa koje ćemo organizovati“, kazao je Rabenović, koji je bio i moderator ovo kulturnog događaja.

Stihove iz zbirke "Paradox Mortem" kazivali su Aleksandar Srdanović i Denisa Pušija.

Autorka i foto: Sanja Dulović