Fond za inovacije opredijelio 100 hiljada eura za inovativne proizvode i poboljšanje konkurentnosti privrednika (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Predstavnici Fonda za inovacije Crne Gore prezentovali su danas bjelopoljskim privrednicima javni poziv za dodjelu inovacionih vaučera, koji je otvoren 5. aprila.

Menadžeri ovog fonda, u okviru info dana koji je održan u sali Skupštine opštine, predstavili su ciljeve, uslove učešća, kao i način prijavljivanja na javni poziv.

Izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore, Bojana Femić Radosavović, istakla je da inovacioni vaučeri predstavljaju finansijski podsticaj namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima da, korišćenjem eskpertskih usluga koje pružaju naučno-istraživačke organizacije u  Crnoj Gori, unaprijede svoje poslovanje i inovacioni potencijal, te postanu konkurentniji na domaćem i inostranom tržištu.

“Javnim pozivom, koji je otvoren 5. aprila, opredijeljena su sredstva za dodjelu inovacionih vaučera u ukupnom iznosu od 100.000 eura, a po prihvaćenom vaučeru sufinansiranje iznosi do 8.000 eura, tako da pokriva 80 % troškova ukupne usluge koju naučuno-istraživačka ustanova pruža preduzeću. Fond je zaista otvorio vrata svima, tu smo da povežemo nauku i privredu i ovo je odlična prilika za sve preduzetnike da uz bespovratna sredstva unaprijede svoje poslovanje”, pojasnila je Femić Radosavović.

Poziv će, kako je saopštila, biti otvoren do utroška sredstva.

“Što znači da treba odreagovati brzo, a olakšavajuća okolnost je to što je način prijave brz i jednostavan, vrši se online, a proces ocjenjivanja traje svega sedam radnih dana, tako da ćemo kada zatvorimo poziv sve uspješne priče podijeliti sa javnošću”, istakla je izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore.

Femić – Radosavović je napomenula da pravo učešća nemaju velika preduzeća, kao ni ona u državnom vlasništvu.

“To je jedini eliminacioni faktora, iako smo prioritetne oblasti definisali strategijom pametne specijalizacije, ali samo za 70 % ukupnog budežta, dok smo  30 % ostavili otvorenim za aposlutno sve”, podvukla je ona.

Saopštila je i da je ideja Fonda za inovacije Crne Gore da poziv za dodjelu inovacionih vaučera bude otvoren u kontinuitetu, ukoliko uspiju da obezbiejde nova sredstva i izvore finansiranja.

 

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić