Smolović: Bijelo Polje i Crna Gora čvrsto stoje na vrijednostima antifašizma (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Delegacije Opštine, boračkih organizacija i političkih partija položile su danas vijence na Spomenik palim borcima bjelopoljskog sreza, obilježavajući 9. maj-Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Čestitajući 9. maj, predsjednik Opštine, Petar Smolović, istakao je da je ovaj datum urezan u narodno pamćenje,  kao putokaz patriotizma i ljubavi naših slavnih predaka prema domovini.

,,Važno je istaći da 9. maja u Crnoj Gori možda ne bi ni bilo, da nije bilo 13. jula. To je dan kada je među prvima na Balkanu i u Evropi, jedan mali narod rekao NE povampirenom fašizmu i okupaciji svoje zemlje. Onda kada su i neki mnogo veći pognuli glavu pred Hitlerom i Musolinijem, narod Crne Gore se u velikom broju digao na ustanak i u naredne četiri godine podnio ogromnu žrtvu zarad veličanstvene pobjede antifašističke koalicije, zarad pobjede današnje Evrope. Zato nas danas čini ponosnim da slavimo i Dan Evrope sa najnaprednijom zajednicom evropskih država, čiji punopravni član želimo da postanemo”, poručio je predsjednik Smolović.

On je istakao da Bijelo Polje i Crna Gora čvrsto stoje na onim vrijednostima antifašizma, na kojima je nastala i Evropska unija.

,,Danas ovdje različite organizacije, udruženja i političke partije, najbolje govore o tome da Bijelo Polje pamti, i zna da cijeni univerzalne vrijednosti. Možda se razlikujemo u tome kako vidimo načine za ostvarenje određenih ciljeva, ali, uvijek pokazujemo da su nam krucijalni ciljevi isti i upravo to je najveći garant naše buducnosti. Našim borcima u nezaborav, ovdje u Bijelom Polju na današnji dan polažemo vijence i odajemo počast”, poručio je prvi čovjek Opštine.

Smolović je napomenuo i da na ovaj dan treba poručiti  svima koji žele da probleme rješavaju ratom, da je saradnja bolja od sukoba, da u kompromisu leži snaga  a ne slabost, te da je pomirenje dobra riječ.

Predsjednik OBNOR-a, Mirko Stanić, kazao je da je 9.maj veliki praznik za sve u Crnoj Gori, jer je ta pobjeda donijela slobodu i otvorila puteve za dinamičan razvoj u svim sferama izgradnje jedne moderne države.

“Danas obilježavamo Dan pobjede i Dan Evrope uz ispoljavanje ponosa, tuge i bezgranične zahvalnostima našim palim drugovima, zaštitnicima otadžbine koji su doprinijeli razbijanju fašizma i nacizma. Za ovu pobjedu zahvalni smo, prije svega, našim precima koji su prvi u Evropi organizovali otpor okupatoru. Zahvalni smo i NOB-u Jugoslavije, čiji su sastavni dio bile i jedinice iz Crne Gore. Takođe, zahvalni smo i svim armijama anifašističke koalicije, posebno Crvenoj armiji”, naglasio je Stanić.

Nažalost, kako je kazao, ova pobjeda i sloboda, imale su i svoje žrtve.

 “One su teške u materijalnom smislu zbog potpuno razorene zemlje, a posebno su bolne zbog izgubljenih života i ugašene mladosti. Zato je današnji dan prilika da se sjetimo i odamo zasluženi pomen za 863 poginula borca našega kraja i skoro isto toliko žrtava fašističkog terora”, rekao je predsjednik OBNOR-a.

On je podsjetio da je na idejama antifašizma, slobode, pravde, mira, započela izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda.

“I naša Crna Gora teritorijalno i po svim vrijednostima tu pripada i nadamo se da će se uskoro i zvanično naći u njenom članstvu”, podvukao je Stanić.

U ime UBNOR-a i antifašista obratio se Damir Crnovršanin, koji je kazao da Bijelo Polje i Crna Gora, nakon 77 godina od teško izvojevane pobjede, stoje rame uz rame sa svim snagama demokratije i slobodnog i prosperitetnog svijeta, jednako gordo kao i predstavnici najjačih država među saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

“Drugi svjetski rat predstavlja najgori rat u istoriji čovječanstva, s obzirom na broj stradalih ljudi i količinu materijalne štete. Crna Gora je u potpunosti uložila sebe, svoju egzistenciju i ljudski potencijal sa ciljem da pomogne uništavanju fašizma. Naša država je platila veliku cijenu žrtvovanja za slobodu. Stoga, naša je dužnost da cijenimo borce i njihov heroizam. Riječ je o izuzetno požrtvovanim ljudima koji su dali živote za svoju domovinu. Naš je zadatak da budemo na braniku ideala mira i slobode za koji su se oni, ne misleći o  sebi samima, hrabro borili”, poručio je Crnovršanin.

Podsjetimo, 9. maj obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

 

 

Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić