Drašković: Komunalna policija je servis građana, u prošloj godini primili smo 2.600 njihovih prijava (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U poslednja dva mjeseca pojačane su kontrole komunalne policije u vezi sa nepropisnim odlaganjem otpada na putevima, pored puteva, na obalama rijeka i drugim javnim površanama, a samo za tu vrstu prekršaja pronašli smo i sankcionisali 15 lica, od čega jedno pravno, i izdali pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupa Sudu za prekršaje u Bijelom Polju, kazao je Dušan Drašković, načelnik Komunalne policije.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, Drašković je podsjetio da se kao narušavanje komunalnog reda, osim nelegalnog odlaganja otapada, tretira i nepoštovanje radnog vremena  ugostiteljskih i drugih objekata, korišćenje i zauzimanje javnih  površina bez odobrenja nadležnog organa, lijepljenje plakata na mjestima koja nijesu predviđena za to, korišćenje vode sa javnih česama u druge svrhe osim za piće, nepropisno parkiranje vozila na trotoarima i ulicama, i dr. 

“Svi ovi prekršaji su narušavaje komunalnog reda i za njih su predviđene novčane kazne. Ako zateknemo lice u u prekršaju, na licu mjesta ga sankcionišemo i prosleđujemo nadležnoj inspekciji radi donošenja rješenja o uklanjanju ovih nezakonitih radnji. U odnosu na premještanje vozila, komunalni inspektor donosi rješenje o premještanju vozila specijalnim vozilom –pauk, a mi izdajemo novčane naloge. Samo u prošloj godini smo imali oko 500 novčanih kazni”, istakao je Drašković.

Dodao je i da je nelegalno odlaganje otpada najčešće kršenje komunalnog reda.

“Unazad nekoliko dana imali smo dva slučaja, kada smo na osnovu fotografija objavljenih preko društvenih mreža blagovremeno reagovali, identifikovali i pronašli počinice koji su bacali otpad u rijeku Lješnicu, kod Doma zdravlja i u blizini gradske pijace,  i protiv njih smo podnijeli zahtjev za pokretanje prekšajnog postupka”.

Načelnik Komunalne policije, u emsiji “Građanima u susret” kaže, i da je sve više građana koji im se obraćaju i prijavljuju one koji narušavaju komunalni red i komunlnu higijenu.

“Samo prošle godine bilo 2.600 prijava građana. Građani nam prijavljuju problematiku za koju su nadležne i druge inspekcije, i svaki svoj problem prijavljuju  nama, jer uglavnom prepoznaju komunalnu inspekciju. Mi smo servis građana, i  spona između inspekcija i njih. Obično nam ukazuju na neke stvari koje su u nadležnosti inspektora za vode, građevinskog, komunalnog i turističkog inspektora. Svaku njihovu prijavu uredno registrujemo,napravimo službenu zabilješku, i ako je u našoj nadležnosti, postupimo u skladu sa zakonom, a ako je u u nadležnosti drugih, prosleđujemo je njima”, naglasio je Drašković.

On je poručio, da će i u narednom periodu sprovoditi pojačane aktivnosti nad obezbjeđenjem komunalnog reda i drugih poslova iz djelokruga rada ove službe, i pozvao građane  na poštovanje zakonskih propisa i prijavu svih nepravilnosti na call centar Komunalne policije 067/001-009“.

Repriza emisije  “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.