NEKOLIKO NEVLADINIH ORGANIZACIJA OKRUGLIM STOLOM OBILJEŽILO SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Više nevladinih organizacija je održavanjem okruglog stola obiležilo 05.jun - Svetski dan zaštite životne sredine. NVO Novi poredak, NVO Akademija društvenih nauka, NVO Eko Centar, NVO Korak promjene, NVO Zvijezde i NVO Progres su na okruglom stolu raspravljali o svim segmentima i problemima zaštite životne sredine i ekološke održivosti u Crnoj Gori.

Konstatovani su mnogi problemi i ustanovljeno da se moraju mijenjati i usaglašavati formalno-pravne regulative Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori i lokalnih planova upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, kao i regulative odlaganja organskog otpada koji bi se mogao iskoristiti kao resurs i produžiti vijek trajanja deponija.

Potrebno je ojačati inspekcijski nadzor u ovoj oblasti i ukazati na mnoge zloupotrebe prilikom odlaganja deponija na nepropisan način kao i na mnoge primjere zagađenja životne sredine odlaganjem deponija plastičnih kesa i drugog teško razgradivog materijala koji vrše dugotrajnu kontaminaciju životne sredine, zemljišta i vodenih izvora.

Izvršni direktor NVO Novi poredak, profesor Radivoje Bogavac je istakao da problem očuvanja životne sredine, iako je poglavlje 27 otvoreno prije gotovo 3 godine i dalje predstavlja izazov u implementaciji zakonskih okvira u oblasti upravljanja otpadom, zaštite prirode, kvaliteta vode i vazduha.

Na okruglom stolu je takođe utvrđeno da Crna Gora zaostaje u regionu po pitanju jačanja ekološke svijesti o potrebi reciklaže kao i znanja o prednostima odvojenog sakupljanja otpada.

Na skupu NVO je zaključeno da su potrebne brojne državne akcije, institucionalne i vaninstitucionalne edukacije na ovu temu kako bi se podigla svijest javnosti o značaju rješavanja ove problematike i ispunjavanja uslova poglavlja 27- Životna sredina i klimatske promjene.

 

Izvor: NVO Novi poredak