Više Nevladinih organizacija obilježilo svjetski dan bez automobila

Na okruglom stolu povodom svjetskog dana bez automobila 22.09. više Nevladinih organizacija je skrenulo pažnju na značaj povećanja nivoa svijesti građana u saobraćaju  u smislu  očuvanja zdrave životne sredine.

NVO Korak promjene, NVO EKO Centar, NVO Novi poredak, NVO Akademija društvenih nauka, NVO Zvijezde, i NVO Platforma su donijeli niz zaključaka kojom prilikom je posebno istaknuto da je nužno što hitnije podizanje nivoa ekološke svijesti u oblasti očuvanja biodiverziteta, kao i povećanje nivoa svijesti građana o značaju masovnije upotrebe bicikla u saobraćaju i njegovog uticaja na zaštitu zivotne sredine. Takođe je zakljčeno da su promjene ponašanja u saobraćajnoj kulturi nužne promjene kojoj treba da streme svi građani i svi učesnici u saobraćaju.

Izvršni direktor NVO Korak promjene, Saša Maslovarić je posebno istakao da je smanjenje emisije štetnih gasova iz saobraćaja nešto čemu treba stremiti strategijski kroz Zakonodavne okvire i naglasio da je potrebno više favorizovati kulturu pješačenja koja je pored očuvanja životne sredine i dobra aktivnost za očuvanje ličnog zdravlja.

Nevladine organizacije su se složile da je potrebno umrežavanje svih NVO koje se zalažu za očuvanje zrave životne sredine i da je potrebno zajedničko upućivanje inicijativa i predloga izmjena zakonskih okvira u cilju zaštite životne sredine od svih spoljašjnih uticaja.