Potpisani ugovori o izgradnji dvije žičare na sjeveru (video)

Ugovori o izgradnji žičare od manastira Podvrh do Đalovića pećine, vrijedne oko četiri miliona eura, i žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača, vrijedne osam miliona eura, potpisani su danas  u Bijelom Polju.

Najmodernija žičara, dužine kilometar i 700 metara trebalo bi da bude završena za 18 mjeseci, a očekuje se da će prevoziti veliki broj turista, i na taj način upotpuniti turističku ponudu Bistrice, Bijelog Polja ali i čitave države. Značajno će doprinijeti građanima Bistrice, valorizovati prirodno dobro Crne Gore kao što je Đalovića pećina.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i premijer Duško Marković, koji je kazao da će Vlada učiniti sve kada je u pitanju realizacija, u rokovima koji su Ugovorom definisani.

,,Početkom mandata ove Vlade rekao sam da ćemo biti fokusirani na sjever, da će to biti naše konkretne akcije. Nećemo dozvoliti da prirodni resursi Bijelog Polja, i cijelog sjevera budu zapostavljeni, već da upravo ovaj potencijal koji je 55 odsto ukupnog potencijala Crne Gore bude valorizovan na najkvalitetniji način, za dobro građana ovog kraja i čitave države.Vjerujemo da ćemo do 2020. godine biti u prilici da i ovaj prostor ovdje, ali i planinu Bjelasicu koristimo u ekonomske i razvojne svrhe, al ii da će one otvoriti više hiljada radnih mjesta.”, istakao je Marković.

Ugovor o projektovanju i postavljanju žičare na Cmiljači, najvrijedniji je projekat koji Vlada realizuje poslije auto-puta, kada je u pitanju zimski turizam i razvoj sjevera, koji obuhvata nekoliko Opština.

,,Ovo je istorijski dan za Bijelo Polje, a potpisivanjem ovih ugovora je dokazano da smo već duboko ušli u realizaciju kapitalnih projekata. Vjerujem da će realizacija istih generisati nova radna mjesta, doprinijeti razvoju Opštine, i da će se u naš grad dolaziti, a sve u cilju dobrobiti života svih građana Bijelog Polja”, kazao je predsjednik Opštine, Petar Smolović. 

Premijer Marković je podsjetio i na važnost gradnje autoputa i njegovog završetka, jer će kao ističe, i prostor Bistrice i Đalovića pećine biti otvoren i sa Koristske visorasvni, koji će se međusobno povezati.

Ugovor sa italijanskom kompanijom Leitner potpisao je direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač, a kako je saopšteno rok za puštanje u rad žičara je novembar 2019. godine.

,,Glavni projektant i proizvođač opreme je kompanija Leitner, a na naše zadovoljstvo, učestvuje i pregršt kompanija iz Crne Gore, kao što su Novi Volvox, preduzeće Eminent, Arhient i drugi. Drago nam je što je angažovano toliko ovdašnjih preduzeća, i što će veliki dio novca ostati u Crnoj Gori”, kazao je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Nakon potpisivanja Ugovora premijer Duško Marković, obišao je manastir Podvrh i gasalhanu u Bistrici.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE