Sjutra književno veče Raleta Nišavića

U organizaciji Narodne biblioteke i NVO ''Stihom govorim'', u Galeriji Centra za kulturu, 14. maja u 18:30 časova biće održano književno veče Raleta Nišavića.

Nišavić  je rođen 1946. godine u Ostrelju kod Bijelog Polja.

U rodnom kraju završio je osnovnu i srednju školu, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Sastavljač je i urednik više antologija svjetskog i srpskog pjesništva. Priredio je i objavio izbore iz pjesništva Branka Radičevića, Đure Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja. Autor je i više slikovnica za djecu. U dječjem listu "Neven" radio je cio radni vijek. Po obrazovanju je profesor ruske književnosti. Vlasnik je izdavačke kuće "Bistrica", osnovane 1993. godine u Novom Sadu, u kojoj je do sada objavljeno više od 1000 naslova...

O književniku Nišaviću će, umjesto najavljenog profesora dr Nikole Strajnića, govoriti Viktor Radun Toen književnik, a bjelopoljskoj publici će govoriti Nišavićeve pjesme, ali i svoje, književnik, Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog  narodnog  pozorišta u Novom Sadu. Specijalni gosti na ovoj književnoj večeri biće književnici  iz Bijelog Polja: Blaga Žurić i Slobodan Zoran Obradović.

U najavi književne večeri u svom zavičaju Nišavić kaže:

„Srce mi je puno veselosti što ću po prvi put imati književno veče u mom rodnom i rođenom Bijelom Polju. Živim u Novom Sadu, gde sam radio kao novinar, urednik dečjeg lista “Neven”, uz to vlasnik sam ugledne izdavačke kuće “Bistrica” blizu tri decenije... Moj zavičaj u užem smislu,  posebna je pesnička geografija; majka više značajnih pesnika i pripovedača duhovne moje braće... Risto Ratković, Ćamil Sijarić, Miodraga Bulatović, D. Brajković, S. Vučinić, od mlađih Slobodan Zoran Obradović... U Beranama su okupljeni oko Berande pokraj Lima  i česti su nam gosti u Novom Sadu, Sremskoj  Kamenici. Za svu sreću da je tako.

Ovde sam izgovorio prve reči, upoznao čari netaknute prirode, pročitao prve knjige, naučio šta je moral, čestitost, poštenje, časnost, uvažavanje  drugih. – Sačuvati druge od sebe , – kako je govorio vojvoda  Marko Miljanov. To je svetinja od koje ni danas ne odstupam. Moje knjige deo su moga zavičaja vidljivog i manje vidljivog podneblja – Bijelog Polja, Novog Sada, kotorske Zagore, koji su me oblikovali od  baš ovakve zvukovne  harmonije...“

NVO Stihom govorim