Prvaci OŠ "Dušan Korać“ predstavili bezbjedno kretanje pješaka u saobraćaju (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Oko 40 đaka prvaka Osnovne škole ,,Dušan Korać“ održali su danas, u dvorištu škole,  manifestaciju pod sloganom ,,Bezbjedno kretanje pješaka u saobraćaju“.

Direktor te vaspitno-obrazovne ustanove, Sinan Spahić, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazao, da je cilj ove manifestacije da djecu najmlađeg uzrasta nauče pravilima ponašanja u saobraćaju.

„Cilj nam je i da podignemo  nivo bezbjednosti  djece u saobraćaju, da znaju pravilno da se kreću na  putu od kuće do škole, ali, i uopšteno. Na prethodnim časovima, kroz razne aktivnosti, učiteljice su ih upoznale sa pravilima ponašanja u saobraćaju, ali i u okviru grupa, kroz izborne predmete,  organizuju se slične aktivnosti, jer želimo da na ovaj način unaprijedmo saobraćajnu kulturu, i podignemo svijest kod djece“, istakao je Spahić.

Zahvalio je pripadnicima Uprave policije koji su se danas družili sa prvacima.

"S obzirom na to da je škola u blizini ulice, svakog dana jedan policajac reguliše saobraćaj, kako bi djeca bila bezbjedna, te stoga, veliku zahvalnost dugujemo komandiru Uprave policije koji nam je to i omogućio“, dodaje Spahić.

Učiteljica prvog razreda, Melisa Femić kazala je da je današnja priredba predviđena  nastavnim planom i programom.

"Program sa djecom pripremile su četiri učiteljice i dvije vaspitačice. Htjeli smo da  na jedan kreativan način pokažemo djeci pravila u saobraćaju, jer se radi o malom uzrastu, pa je akcenat bio na tome, kako da se djeca pravilno kreću trotoarom, kako da prelaze   pješački prelaz i da poštuju semafore. Pripemili smo i maske, autiće, voz, autobuse i semafore, kako bi im na lakši način sve predstavili. Zahvalnost dugujemo i direktoru škole koji nam je pomogao u finansijskom dijelu prilikom kupovine materijala“, istakla je Femić.

Učenik prvog razreda, Mihailo Đalović, kaže da uvijek, prilikom prelaska ulice, gleda lijevo, a zatim desno.

"Kada je crveno svijetlo na semaforu  to je znak da moramo stati, a kada je zeleno – možemo bezbjedno da pređemo. Naučio sam i pjesmicu "Semafor“, pomoću koje sam lakše savladao znanje o ponašanju pješaka na ulici, i bilo nam je zanimljivo dok smo pripremali cijeli program“, ispričao  je Mihailo za naš radio.

I Amiru Numanoviću pripremanje za današnju manifestaciju bilo je zabavno. Otrkio nam je da je i on  naučio pjesmicu o pravilima ponašanja u saobraćaju.

Đak prvak, Tarik Ljuca, saglasan je sa njegovim drugarima,  da je današnje druženje bilo zanimljivo i poučno.

,,Naučio sam da moramo da poštujemo pravila saobraćaja, da pratimo semafor i da ne smijemo da prelazimo ulicu dok je crveno“, poručio je mali Tarik.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević