Za podršku mladim preduzetnicima i zapošljavanje u manje razvijenim opštinama opredijeljeno skoro 190 hiljada eura (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) i Unija mladih preudzetnika Crne Gore (UMPCG), raspisali su javni poziv za podršku mladim preduzetnicima, u okviru projekta „Preduzetnički buster“.

Predstavljajući javni poziv preduzetnicima u Bijelom Polju, predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, Uroš Bulatović, saopštio je da pravo učešća imaju mladi do 35 godina i to oni iz manje razvijenih opština Crne Gore, kako bi unaprijedili svoje biznise kroz zapošljavanje nove radne snage.

„Cjelokupan projekat je zamišljen tako da se dodjelom grantova, odnosno, bespovratnih sredstava u iznosu od 7 500 hiljada po radnom mjestu, podrže preduzeća mladih. Jedan od preduslova je da je njihovo preduzeće registrovano šest mjeseci prije raspisivanja javnog poziva, da vlasnik ili vlasnica imaju do 35 godina  i da poslovnu djelatnost obavljaju na teritoriji manje razvijenih opština“, pojasnio je Bulatović.

Istakao je i da je poziv otvoren za sve mlade preduzetnike, nezavisno od privredne djelatnosti kojom se bave.

„Nema prioritetnih oblasti, ali svakako da ćemo bodovati više one koji planiraju da zapošljavaju pripadnike marginalizovanih grupa, a cilj nam je i da  podržimo žene u biznisu. Naravno, to je sve jasno navedeno u pozivu, tako da svi koji apliciraju unaprijed znaju šta ih očekuje na tom bodovanju“, rekao je predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore.

Bulatović je napomenuo da će javni poziv za podršku mladim biti otvoren do 23. marta.

„Za sada je interesovanje mladih veliko, što me posebno raduje, jer je to potvrda toga da smo kod mladih probudili taj preduzetički duh. Zato i ne želimo da se zaustavimo na ovome, već da nađemo način da i u narednom periodu pomognemo mladim ljudima koji žele da rade“, istakao je Bulatović, ističući da je obezbijeđeno 187,5 hiljada za dodjelu bespovratnih sredstava za zapošljavanje.

Projekat je, kako je saopštio predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, namijenjen mladima iz Andrijevice, Berena, Bijelog Polja, Cetinja, Danilovgrada, Gusinja, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Petnjice, Plava, Pljevalja, Plužina, Rožaja, Šavnika, Ulcinja, Žabljaka.

Projekat „Preduzetnički buster“, koji realizuje Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) u saradnji sa Unijom mladih preudzetnika Crne Gore (UMPCG), ko-finansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a sprovodi se u saradnji sa Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Odjeljenjem za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Ministarstva ekonomskog razvoja.

Prezenatciji projekta „Preduzetnički buster“ prisustvovao je i predsjednik Opštine Petar Smolović sa saradnicima.

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević