Luka i Almedin pripremaju se za Poslovni izazov Zapadnog Balkana, očekuju dobre rezultate (video)

Učenici Srednje elektro-ekonomske škole, Luka Zejak i Almedin Mekić, nakon dobrih rezultata na Poslovnom izazovu Crne Gore, pripremaju se i za takmičenje Zapadnog Balkana. 

Podsjetimo, Luka Zejak, zajedno sa svojim timom, osvojio je prvo mjesto na takmičenju organizovanom u okviru XII Škole preduzetništva i inovacija za mlade,  dok je Almedin Mekić bio treći.

Gostujući u emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, Luka i Almedin su se saglasili da je učešće na Poslovnom izazovu novo i lijepo iskustvo.

,,Kada su počele pripreme, veliku podršku nam je pružao profesor Nikola Purić, koji nas je učio novim stvarima u vezi sa preduzetništvom. Na početku je bilo teško, ali smo se dobro organizovali i naravno, rezultati nijesu izostali. U timu nas je bilo četvoro, a prva ideja bila je da predstavimo teretanu za osobe sa invaliditetom, što se svidjelo žiriju, ali nas je u Podgorici čekao mnogo veći izazov. Osmislili smo jednu platformu, preko koje bi učenici od 15 do 20 godina mogli lakše da uče preko platforme, koja bi bila omogućena i za VR naočare. Preko te naše platforme eliminisali bi rodnu neravnopravnost, između muškaraca i žena“, objašnjava Luka Zejak.

Ipak, kaže da se nije nadao prvoj nagradi.

,,Bio sam veoma srećan, jesam dao sve od sebe, ali nijesam očekivao da će ta ideja biti najbolja. Svakako, najvažnije je učestvovati na tako velikom takmičenju, steći nova znanja, vještine ali i prijateljstva“, dodaje Luka, i ističe da za takmičenje Zapadnog Balkana prave jednu ozbiljnu priču.

,,Naši planovi su jasni, želimo da budemo pri vrhu“, zaključuje on.

Učenik drugog razreda, Almedin Mekić, kazao je u današnjoj emisiji da je poslovni izazov njegovog tima bio pronalazak nečeg novog,  što će  omogućiti lakše obrazovanje osobama sa invaliditetom.

,,Moja ideja su bile VR naočare, koje bi omogućile gluvonijemim osobama da vide, i govor pretvaraju u tekst ili znakovni jezik. To bi moglo da se koristi u svakodnevnom životu, i mi se bavimo prodajom  tih naočara. Vodio nas je timski duh, ali i ubjeđenje da ćemo osvojiti jedno od četiri mjesta, jer smo to i željeli“, naglasio je Mekić .

Almedin je kazao da na takmičenje Zapadnog Balkana ide „naoružan“ biznis idejama.

,,Trudićemo se da budemo pri vrhu, i predstavimo grad i školu u najboljem svjetlu“, poručio je Almedin. 

Luka i Almedin šalju poruku mladima da uvijek ispolje svoju kreativnost.

Pored Zejaka i Mekića, na pomenutom takmičenju učestvovao je i Filip Femić, takođe učenik Srednje elektro-ekonomske škole, koji je uspio da dođe do finala.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto, video, audio obrada i montaža: Sanida Kajević 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.