Psihosocijalni tretmani za počinioce nasilja sprovodiće se i u bjelopoljskom Domu zdravlja

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Psihološkinja Nataša Vuković i specijalistkinja psihijatrije Mirjana Varagić, iz bjelopoljskog Doma zdravlja, uspješno su završile obuku za rad sa počiniocima nasilja i sprovođenje psihosocijalnog tretmana nasilnika, koju je organizovao SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, a uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Obuka je sprovedena u cilju jačanja institucionalnih mehanizama zaštite žrtava nasilja u porodici u zdravstvenom sistemu, a kroz uspostavljanje programa psihosocijalnog tretmana nasilnika u skladu sa zakonom i integracijama Ministarstva zdravlja, saopštila je za Radio Bijelo Polje psihološkinja Nataša Vuković.

“Cilj ove obuke je zaštita žrtava i to na način da se kroz pomenuti program radi na promjeni ponašanja nasilnika, da ne bi došlo do ponavljanja nasilja i da bi se žrtve na najbolji mogući način zaštitile“, istakla je Vuković.

Ona je saopštila da će se program psihosocijalnog tretmana nasilnika sprovoditi i u Centru za mentalno zdravlje, koji funkcioniše pri bjelopoljskom Domu zdravlja, ističući, da imaju sve neophodne kapacitete.

“U realizaciji programa učestvuju psihijatar, psiholog, socijalni radnik, nasilnici će na tretman biti upućivani izrečenom sudskom odlukom, što je jedna od mjera propisana Zakonom o  zabrani nasilja u porodici, i radiće se individualno i grupno, zavisno od broja učesnika“, navela je psihološkinja Vuković.

Istakla je da su nakon petodnevne obuke, održane u Budvi, spremni za realizaciju ovog programa.

„Predavanja su držali prof. dr Dejan Ajduković i sociološkinja i psihološkinja Ajduković, sa Sveučilišta iz Zagreba. Imali smo teorijski i praktični dio, što je jako važno. Zato se nadam se da će ovaj program zaživjeti, zakonski mora, ali se nadam da će i praksa pokazati koliko je značajan“, saopštila je Vuković, dodajući da su pored dr Varagić i nje, obuku prošle i kolege iz Berana, Pljevalja,  dok su ostali učesnici bili iz centralnog i južnog dijela.

Vuković je pojasnila i da će broj klijenata, odnosno nasilnika koji će proći kroz psihosocijalni tretman, zavisti od broja sudskih odluka.

„Sud mora da donese mjeru obaveznog psiho-socijalnog tretmana nasilnika, zato se nadam da će obuke biti organizovana i za sudije, jer sam mišljenja da  još uvijek ne koriste dovoljno mogućnost izricanja zaštitnih mjera kada je u pitanju nasilje nad ženama i nasilje u prordici“, dodala je ona.

Napomenula je da će primjenu programa psihosocijalnog tretmana nasilnika, koji je u skladu sa zakonom i integracijama Ministarstva zdravlja, pratiti i specijalni protokol.

„Vodićemo evidenciju o broju klijenata, evidentiraćemo one koji uspješno prođu program, a ukoliko bude onih koji ne poštuju pravila ponašanja i vidimo da nema efekta u promjeni načina razmišljanja, nadležnim ustanovama, u ovoj slučaju Sudu, slaćemo i dopise, pa će se zaštitna mjera preinačiti u prekršajnu, ili pak krivičnu“, poručila je Vuković.

Podsjetimo, psihološkinja Nataša Vuković i specijalistkinja psihijatrije Mirjana Varagić prisustvovale su i nacionalnoj konferenciji “ Odgovor zdravstvenog sistema na nasilje u porodici”, na kojoj se govorilo i o projektima koji imaju snažan uticaj na zakonodavstvo i praksu u sprovođenju zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana počinioca nasilja u porodici.

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Dom zdravlja Bijelo Polje

Tekst objavila: Sanida Kajević