Bojković: Nemamo rezultatski pritisak, cilj nam je stvaranje igrača za prvi tim (video)

Kadeti  bjelopoljskog košarkaškog kluba Jedinstvo 1950 do su sada odigrali dvije utakmice u okviru Super lige i oba puta su poraženi, dok su juniori u prvom meču slavili protiv Zete, a za danas je zakazano 2. kolo, u kojem Bjelopoljci dočekuju ekipu Junior iz Podgorice.

Ipak, takmičenje je tek startovalo, do kraja sezone ostalo je još 16 kola, ali, kako je istakao trener Miodrag Bojković, rezultat nije prioritet, već stvaranje igrača za seniorski tim.

Gostujući u emisiji “Sportski magazin”, Radija Bijelo Polje, trener Bojković, kazao je da se u Jedinstvu posvećeno i kvalitetno radi sa mlađim kategorijama, te da vjeruju u mlade momke, koji već sada pokazuju talenat i od kojih se mnogo očekuje.

“Bijelo Polje je grad sa dugom i uspješnom košarkaškom tradicijom, grad koji ima čak dva NBA igrača, Predraga Drobnjaka i Nikolu Pekovića, tako da se iskreno nadam da će i iz redova mlađih izaći neko ko će ispisati nove stranice istorije bjelopoljske košarke. Moj zadatak kao trenera jeste da izvučem iz svakog igrača maksimum, da im prensem moja znanja i iskustvo, da ih motivišem da vjeruju i da se bore, jer put do uspjeha nije lak, to je dug i težak proces”, kazao je trener kadeta i juniora, kao i koordinator svih mlađih kategorija bjelopoljskog Jedinstva.

Međutim, Bojković je rekao da to nije alibi, te da će pokušati da u narednim mečevima ostvare uspjeh i u tom rezultatskom smislu.

“Ukoliko trener može da bira između trenutnog rezultata ili igrača u perspektivi, mislim da bi uvijek trebao da odabere ovo drugo, iako bi naravno najbolje bilo kada bi paraleno imali oboje. Zato je nama cilj da pružimo šansu svima, da radimo sa igračima, kako bi u prvom timu Jedinstva upravo bili momci iz Bijelog Polja. Zaista sam u ranijem periodu, selektirajući igrače za Partizan i reprezentaciju tadašnje Srbije i Crne Gore, uspijevao da donesem prave odluke, da pomognem igračima da ostvare i jako uspješne karijere, potpišu mnogo vrijedne ugovore, tako da mi to daje za pravo da pokušam nešto slično da napravim i u Bijelom Polju. Naravno, nekada se desi i trenerska greška, ali, iako ne želim da imenujem, primjećujem ovdje jako talentovane igrače, koji, ako budu vrijedno radili, mogu daleko da doguraju”, poručio je Bojković, trener iz Kruševca, koji je tokom dugogodišnje karijere trenirao košarkaše širom  svijeta.

Komentarišući aktuelnu situciju u klubu, trener Bojković je kazao da je taj psihološki momenat, odnosno prisutvo nekog straha, uticalo na dosadašnje rezultate.

“Kada se dobije utakmica, uspjeh se prepisuje igračima, a kada se izgubi, mislim da mi treneri treba da preuzmemo odgvornost, posebno kada je riječ o mlađim kategrijama, tako da ja ne bježim od toga. Mi smo do sada igrali prilično plašljivo, ali liga traje 18 kola, tako da se nadam da ćemo se u međuvremenu osloboditi tog straha, posebno igranja na gostujućem terenu. Igrači će kroz tu minutažu dobiti i više samopuzdanja,  iskustva, pa će, vjerujem, biti lakše kako takmičenje bude odmicalo”, kazao je on.

Bojković je još jednom istakao da im nije cilj da budu prvaci Crne Gore, već da stvore nove igrače, koji će dobiti priliku da zaigraju za prvi tim, koji je u vrhu tabele Prve crnogorske lige.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić

Tonska realiazcija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević