Epidemijska situacija u bjelopoljskom Domu starih stabilna, dozvoljene i posjete

Epidemijska situacija u bjelopoljskom Domu starih je stabilna, a trenutno nema pozitivnih na korona virus, saopštila je za Radio Bijelo Polje pomoćnica direktora te ustanove, Marijana Smolović.

Ona je istakla da su se sada stekli uslovi za popuštanje mjera, te je korisnicima dozvoljen boravak u dvorištu ustanove, a omogućene su i posjete.

“Svi koji su bili pozitivni izašli su iz izolacije, tako da nemamo zaraženih, što potvrđuje da je epidemijska situacija stabilna. Samim tim, donijeli smo odluku o popuštanju mjera,  dozvolili smo korisnicima izlazak u dvorište ustanove, kao i posjete njihovih porodica. Međutim, posjete su dozvoljene uz striktno poštovanje mjera Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, pa je  neophodno imati dokaz da je prošlo 14 dana od kompletne vakcinacije, a ne više od 180 dana, negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72h, dokaz da je od infekcije SARS CoV2 prošlo 14 dana, a ne više od 180 dana. Posjetioci su dužni da prilože original dokumenta jednog od navedenih uslova, kao i da poštuju ostale mjere, poput nošenja maske i držanja distance. Posjete će trajati oko 20 minuta i odvijaće se u posebnoj prostoriji”, navela je Smolović.

Iako su, kako je kazala Smolović, korisnici Dom starih jedva dočekali da se opet sretnu sa svojim najmilijima, moraju biti oprezni, zbog novih sojeva korona virusa.

“Mi se naravno nadamo da će epidemijska situacija i u narednom periodu biti stabilna, ali smo na oprezu zbog novih sojeva virusa. Ipak, uz poštovanje mjera, krenućemo i sa grupnim aktivnostima, jer su se naši korisnici uželjeli i druženja, tako da se  polako vraćamo u normalu, ali idemo korak po korak, prateći situaciju u cijeloj državi”, podvukla je pomoćnica direktora Doma starih Bijelo Polje.

Smolović je zahvalila i Opštini Bijelo Polje, na nedavnoj donaciji, koja im, kako je istakla, zaista znači.

“Mi smo se zahtjevom obratili Opštini  kako bi obezbijedili medicinsku opremu koja nam je potrebna, tako da smo dobili 680 hiruških maski, 3000 platnenih maski, 34 litara sredstava za dezinfekciju, kao i 21 paket higijene. Ovo je zapravo samo jedna u nizu donacija lokalne samouprave, koja uvijek ima sluha za potrebe naše ustanove”, navela je ona.

Inače, u bjelopoljskom Domu starih trenutno boravi 140 korisnika.

Autorka: Sanja Dulović

Foto:arhiva RBP