Dr Varagić: Opada broj oboljelih od korona virusa, juče pregledano oko 70 pacijenata (video)

U Bijelom Polju ali i u čitavoj Crnoj Gori, primjećuje se trend pada oboljelih od korona virusa, i trenutno, sa jučerašnjim danom, u Bijelom polju ima 166 aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa, odnosno, juče je bilo 9 novopozitivnih slučajeva, saopštila je direktorica Doma zdravlja, dr Mirjana Varagić.

Gostujući u emisiji „Tajne zdavlja“ Radija Bijelo Polje, u kojoj je, osim o aktuelnoj epidemijskoj situaciji govorila i o funkcionisanju Kovid centra i drugih segmenata primarne zdravstvene zaštite na nivou Doma zdravlja, ona je istakla „da smo svi u nadi da se nazire “svjetlo na kraju tunela“ i da će epidemija polako  jenjavati i uskoro se završiti“.

Varagić je naglasila i da je januar bio izuzetno težak mjesec za zdravstvene radnike i pacijente.

„Tokom januara, samo u kovid ambulanti je pregledano 5.288 pacijenata, odnosno, u  prosjeku od 170 do 200 pacijenata tokom dana. U tom periodu, zbog potreba i „eksplozije“ omikron soja, od 12. januara, rad kovid ambulante je bio organizovan u tri smjene-prva, međusmjena i druga smjena, a  radila su po tri ljekara i šest medicinskih sestara. Primjera radi, 17. januara bilo je pregledano 260 kovid pozitivnih pacijenata, a imajući u vidu da su radila samo tri ljekara i težinu posla koju nosi rad u kovid ambulatni,  jasno je, koliko je ljekarima i medicinskom osoblju sve to bilo teško izdržati. Srećom, iz dana u dan opada broj kovid pacijenata, pa je juče bilo obavljeno  69 pregleda, što znači da je drastično smanjen broj pacijenata u odnosu na period od prije dvadesetak dana“, kaže dr Varagić.

Ona je istakla da je pritisak na zdravstveni sistem veliki, ali da uprkos tome, uspijevaju da organizuju rad na najbolji mogući način, kako u Kovid centru, tako i u  službama izbranih ljekara za djecu i odrasle, terenskim ambulantama-kojih je na području opštine 13, ali i u ostalim centrima i savjetovalištima koja postoje u okviru Doma zdravlja.  

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević