Za sufinansiranje sportskih organizacija iz opštinskog budžeta 385 hiljada eura (video)

Opština Bijelo Polje iz godine u godinu povećava izdvajanja za  podršku sportskim klubovima, stvarajući tako uslove za dalji razvoj i unapređenje sporta,  a za sufinansiranje sportskih organizacija ove godine opredijeljeno je čak 385 hiljada eura, saopštio je direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

Gostujući u emisiji “Sportski magazin”, Radija Bijelo Polje, Maslovarić je kazao da su već prošle sedmice raspisali javni konkurs za sufinansiranja Programa rada sportskih organizacija za 2022. godinu, koji će biti otvoren još sedam dana.

“Sredstva za podršku sportskim organizacijama su ove godine značajno uvećana, s obzirom da je prošlogodišnji javni poziv bio vrijedan oko 275 hiljada, te je rebalansom budžet uvećan za još nekih 70 hiljada. Međutim, uzimajući u obzir rezulate koje su naši sportisti ostvarili u prethodnoj godini, ta podrška je sada izdašnija. Samim tim očekujemo da će i interesovanje biti na višem nivou, dosta organizacija se već prijavilo, a pozivamo i ostale da to učine, naravno uz uslov da funkcionišu minimum godinu dana, kao i da ispunjavaju sve ostalo navedeno u javnom pozivu koji mogu pronaći i na opštinskom sajtu. Komisija će dalje raditi na osnovu Odluke o finansiranju sportskih organizacija i Pravilnika o bližim kriterijumima za raspodjelu sredstava, a vjerujem da će svi oni koji ispunjavaju uslove, podršku i dobiti”, istakao je Maslovarić, dodajući da je za više od 90 % sportskih organizacija ovo glavni vid finansiranja.

S obzirom da su Centar za sport i rekreaciju i Opština Bijelo Polje većinski vlasnici pet sportskih organizacija, čak 90% sredstva biće usmjereno upravo ka fudbalskom, košarkaškom, odbojkaškom, rukometnom i atletskom klubu Jedinstvo.

 “Ipak, mi pomažemo i sve ostale sportske organizacije, kao i privatne klubove, jer je misija naše ustanove da bude istinski servis svih sportista. U saradnji sa Opštinom Bijelo Polje  pružamo tokom čitave godine pomoć svim organizacijama, a finansijski podržavamo i organizaciju sportskih aktivnosti i programa, naravno poštujući sve protokole o raspodjeli sredstava, jer postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih se vrši bodovanje i obezbjeđuje podrška”, naveo je direktor Centra za sport i rekreaciju.

Ipak, za elitni sport su potrebna mnogo već sredstva, te im je cilj, kako je rekao Maslovarić, masovnost i promocija zdravih stilova života.

“Za elitni sport su potrebna mnogo veća sredstva i nije dovoljno osloniti se na opštinski budžet, već su neophodni i drugi izvori finansiranja. Ipak, mi na različite način pokušavam da pomognemo naše sportiste, te izdvajamo sredstva I za premije, a uskoro će biti raspisan poziv I za stipendiranje onih najbolji, koji su I reprezentativci”, kazao je Maslovarić, ističući da redovno servisiraju svoje obaveze, odnosno vrše novčane transfere prema svim sportskim organizacijama.

 Pored finansijske, Centar za sport i rekreaciju pruža i logističku podršku sportskim organizacijama.

“Dvorana je na raspolaganju svim opštinskim klubovima, kako za održavanje treninga, tako i utakmica. Takođe, održavamo teren na kojem se održavaju utakmice naših fudbalera, dostupna je svima I teretana, koja je savremeno opremljena, a trudimo se da obezbijedimo i opremu i neophodne rekvizite”, dodao je on.

Iza nas je, kako je kazao Maslovarić,  još jedna jako uspješna godina, kako rezultatski, tako i u pogledu rada Centra za sport Opštine Bijelo Polje, a potvrda dobrog rezultata je to da što su skoro sve planirane aktivnosti u 2021. godini uspješno realizovali.

U prethodnoj godini se dosta radilo na unapređenju infrastrukture, posebno kada je riječ o školskim sportskim poligonima, održane su i brojne manifestacije, kako tradicionalne, tako i one nove, pa će i u 2022. sve one biti organizovane.

“I u ovoj godini su planirane sve aktivnosti i programski zadaci koji su realizovani u 2021. Godini, a kojih je bilo pregršt i koji su sprovedeni na jedan uspješan način. Nadam se da ćemo i u ovoj godini  imati kapaciteta, znanja i snage da ih iznesemo na jedan kvalitetan način. Takođe, i ove gdoine smo ćemo raditi na adaptaciji poligona, nastavićemo tamo gdje smo stali, čim nam to dozvole vremenski uslovi, a planiramo i organizaciju školskih takmičenja, sve sa ciljem daljeg razvoja školskog sporta”, najavio je Maslovarić.

U cilju profesionalizacije bjelopoljskog sporta, odnosno radi procjene sportskog talenta, identifikacije tjelesnih sposobnosti i segmenata koje treba unaprijediti, kako je najavio Maslovarić, u petak će početi antroploška testiranja.

“Već dvije godine radimo ta testiranja, kojim je obuhvaćeno oko 80 naših sportista. I u ovoj godini nastavljamo sa tom pričom. Cilj nam je da uzorkovanu grupu ispratimo kroz kompletan olimpijski ciklus od četiri godine, kako bi na osnovu tih podataka pratili performanse mladih sportista sa godišnjom evaluacijom njihovog sportskog statusa.  Takođe, ovi rezultati, koje ćemo objaviti kao načuno istraživački rad, biće jako kvalitetan parametar koji će poslužiti trenerima u budućem planiranju trenažnih procesa”, saopštio je direktor Centra za sport i rekreaciju.

Maslovarić je kazao da su već krenuli sa aktivnostima, te su početkom godine obezbijedili prevoz za polaznike škole skijanja, koju organizuje Ski klub Jeldinstvo, a finansirali su I licenciranje za četiri instruktora iz Bijelog Polja.

Već za mart zakazana je manifestacija Dani reprezentacije, a do tada će, kako je rekao Maslovarić, raditi i na pripremi ostalih aktivnosti predviđenih planom i programom rada Centra za sport i rekreaciju za 2022. godinu.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević