“Reciklažom plastičnih materijala čuvamo okolinu, ali i stvaramo proizvode koji su i ekonomski isplativi”

U cilju podizanja ekološke svijesti građana, nevladine organizacije Centar za preduzetništvo i Romi sa sjevera, pokrenule su projekat “AREA- apciklaža, reciklaža, ekonomska apanaža”, uz podršku  Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U okviru tog projekta danas je održana i panel diskusija “Vidljivost plastičnih kesa i drugih plastičnih materijala”, kako bi se ukazalo na negativne posljedice upotrebe plastičnih kesa i drugih predmeta od plastike, ali i na to kako oni mogu poslužiti kao sirovina za izradu korisnih predmeta. 

Koordinator projekta, Rafet Mulić, saopštio je da će realizacijom niza aktivnosti pokušati da ukažu građanima da plastični materijali - zajedno sa kesama, predstavljaju značajan resurs, koji se može iskoristiti i za ostvarivanje ekonomske dobiti.   

“Projekat smo nazvali AREA što je skraćenica od apciklaža, reciklaža, ekonomska apanaža, što znači da neke proizvode možemo reciklirati i od njih napraviti upotrebne predmete, koji će imati ekonomsku vrijednost. Zato ćemo u okviru projekta organizovati i obuku za šest žena iz romske i većinske zajednice, kako bi ih edukovali o tome kako od plastičnih kesa, tehnikom pletenja i heklanja, izraditi određene upotrebne predmete, kao što su torbe, kape, rukavice, podmetači i slično..”, rekao je Mulić.

On je najavio, da će predmete nastale tokom obuke, izložiti, kako bi javnost bila upoznata sa postupkom apciklaže.

“Samim tim želimo da podstaknemo građane da iskoriste ove resurse i tako ostvare dobit, a takođe, ovim projektom ćemo dati doprinos podizanju ekološke svijesti”, dodao je koordinator projekta “AREA- apciklaža, reciklaža, ekonomska apanaža”.

Na dasnašnjem panelu govorio je i sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, koji je istakao da kroz podsticajne mjere i saradnju sa NVO sektorom takođe rade na podizanju svijesti o značaju upravljanja otpadom, a sve u cilju održivog razvoja.

“Ovaj projekat je usklađen sa prioritetnim oblastima  upravljanja otpadom, što je definisano i Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom, kao i našim Lokalnim akcionim planom za upravljanje komunalnim otpadom”, naveo je Ćorović.

“Upotreba plastičnih kesa i njihovo neadekvatno odlaganje, utiču na zagađenje okoline.  Zato ćemo ovim projektom pokazati kako te iste  plastične kese možemo iskoristiti za neke proizvode koji imaju novu vrijednost, novu upotrebu i  namjenu, doprinoseći istrovremeno, održivom razvoju zajednice”, podvukao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

O hemijskom sastavu plastike i njenim negativnim uticajima danas je govorio profesor hemije, Nikola Simović.

“Pod plastikom se podrazumijeva spektar sintetičkih i polisintetičkih materijala, koji koriste polimere kao glavni sastojak. Većina plastike potiče od hemikalija koje su na bazi fosilnih goriva, kao prirodni gas ili nafta. Međutim, zahvaljujući novim industrijskim  metodama plastika se pravi od obnovljivih materijala”, naveo je, između ostalog, profesor Simović.

Projekat “AREA- apciklaža, reciklaža, ekonomska apanaža”, koji će trajati četiri mjeseca, podržalo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u okviru javnog konkursa za finansiranje projekata eleminisanja plastičnih kesa i drugih plastičnih materijala iz otpada.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić