Poslodavcima predstavljen projekat ,,Smanjenje nezaposlenosti u opštini Bijelo Polje“ (video)

Projekat ,,Smanjenje nezaposlenosti u opštini Bijelo Polje“ koji sprovodi opština Bijelo Polje u saradnji  Ministarstvom finansija i socijalnog staranja a kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, predstavljen je danas u hotelu Franca.  Cilj projekta je, kako se čulo na prezentaciji, jeste da  doprinese regionalnom ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz smanjenje regionalnog dispariteta u nezaposlenosti.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje  Petar Smolović, kazao je da je ovo nastavak aktivnosti kojim Opština pruža podršku privredi, ali, i stimuliše mlade ljude da otpočnu sopstveni biznis.

,,Kroz obuku i praksu proći će oko 100 nezaposlenih mladih, a od tog broja njih 70  će dobiti posao. Prednost će imati ona lica koja dugo čekaju zaposlenje, lica sa nižim stepenom obrazovanja  i ranjive grupe. Vjerujem da će firme i poslodavci iz Bijelog Polja, nakon početne obuke i usavršavanja,  dobiti stručan kadar koji im je neophodan, a zaposleni, priliku za stalnim zaposlenjem“, istakao je Smolović, i zahvalio Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori na podršci,  čime se još jednom potvrdilo, kako je naglasio predsjednik Opštine, da je Evropska unija  najznačajniji  partner sa kojim  lokalna samouprava realizuje projekte od značaja za građane Bijelog Polja.

Smolović je podsjetio, da lokalna samouprava pored projekta ,,Smanjenje nezaposlenosti u opštini Bijelo Polje“, tokom ove godine realizuje još dva programa podrške kroz finansiranje projekata ženskog preduzetništva i preduzetništva za mlade.

,,Jedan od krucijalnih problema Bijelog Polja je nezaposlenost- posebno mladih, tako da se nadam, da ćemo kroz sve ove programe koje smo osmislili, tokom ove godine zaposliti i situirati  oko 200 mladih, i to na kvalitetnim i održivim radnim mjestima“,istakao je prvi čovjek Opštine.

Šef kancelarija za EU projekte, Goran Prebiračević, kazao je da je realizacija projekta počela 15. novembra prošle godine i trajaće 12 mjeseci.

,,Specifični cilj projekta jeste unapređenje uslova za otvaranje radnih mjesta za nezaposlena i neaktivna lica, kroz povećanje njihove zapošljivosti, a kroz podršku lokalnim poslodavcima za organizovanje obuke na radnom mjestu i otvaranje radnih mjesta našoj opštini“, objasnio je  Prebiračević.

Projektom će, kaže, biti obuhvaćeno  najmanje 25 poslodavaca iz privatnog sektora sa sjedištem na teritoriji bjelopoljske opštine,  a objavljen je i poziv za podnošenje prijedloga.

Vrijednost projekta je oko  522 hiljade eura, od kojih je grant Evropske unije oko 496 hiljada.

Javni konkurs objavljen je na web sajtu opštine Bijelo Polje, gdje zainteresovani mogu preuzeti obrazac prijave na konkurs sa smjernicima za podnosioce prijava i pratećom dokumentacijom.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.