U kovid ambulanti Doma zdravlja dnevno pregledaju i preko 200 pacijenata

Od početka godine u kovid ambulanti Doma zdravlja zabilježen je porast broja pacijenata, a ljekari u toku jednog dana pregledaju i preko 200 sugrađana, saopštila je za Radio Bijelo Polje direktorice te zdravstvene ustanove, dr Mirjana Varagić.

“Tokom prethodne nedjelje na dnevnom nivou je obavljeno  više od 200 pregleda, a u petak je bilo čak 257 pregledanih pacijenata. Međutim, unazad dva dana zabilježen je blagi pad, pa se  ta brojka sada kreće oko 200“, kazala je dr Varagić.

Ona je istakla da je pritisak na zdravstveni sistem veliki, ali da uprkos tome,  uspijevaju da organizuju rad na najbolji  mogući način.

„Samo  od početka januara u našoj ustanovi  je brzim antigenskim testom  testirano 565  sugrađana, od čega je bilo pozitivno 344, a PCR testom 391 sugrađanin - 174 je bilo pozitivnih rezultata- što negdje i potvrđuje činjenicu da je pritisak ogroman. Ipak, imamo saradnju i sa ljekarima iz Hitne pomoći, a  i mi kombinujemo naš kadar, tako da su, od kada je porastao broj pacijenata, tri doktora u kovid ambulatni, po smjenama, uz podršku srednjeg medicinskog osoblja. Međutim, treba zbrinuti i pacijente koji nijesu kovid pozitvni, ali nekako uspijevamo da organizujemo i rad u Službi izabranih  ljekara za odrasle i Službi izabranih ljekara za djecu, tako da sve službe funkcionišu“, navela je direktorica Doma zdravlja Bijelo Polje.

U okviru Doma zdravlja, prema riječima dr Varagić, vrši se i laboratorijska dijagnostika za kovid pacijente po principu zakazivanja, kao i radiološka dijagnostika, a istovremeno i brzo antigensko  i PCR testiranje.

„S obzirom na rad  po principu zakazivanja, gužve su sada manje“, dodala je ona.

Podsjetila je i na nedavni  apel  upućen građanima, da prije dolaska  kontaktiraju ljekara, kako bi se smanjio pritisak na kovid ambulantu.

„Poenta našeg apela je bila da rasteretimo kovid ambulatnu, jer je pritisak bio ogroman, a i ljekari iz kovid ambulante kažu da nije bilo uvijek potrebe za ljekarskim pregledom, već su  pacijenti uz savjet doktora mogli ostati kod kuće, da prate simptome, koji su uglavnom  blaži, poput gripa. Na taj način građani sebe ne izlažu dodatnom riziku, čekanju i stresu, već putem centrale  050 431 150 mogu da stupe u kontakt sa izabranim ljekarima, kako bi ih oni uputili ili zakazali preglede. Čini mi se da su već sada efekti vidljivi, a na jučerašnjem sastanku  konstatovano je  i blago rastrećenje“, naglasila je dr Varagić, napominjući da svi pacijenti, koji imaju jače simptome, treba obavezno da dođu na pregled, kako bi bili adekvatno zbrnuti.

 Direktorica Varagić je saopštila da su u okviru kovid centra proširili kapacitete za davanje prve terapije pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, odnosno za sprovođenje parenteralne terapije.

„Imamo sedam kreveta, tako da  isto toliko kovid pacijenata u isto vrjeme može primati infuziju. Na taj način smo rasteretili i patronažnu službu, koja je u jednom trenutku bila preopterećena, a naš teren je prilično razuđen, pa je teško bilo odgovoriti svim zahtjevima, posebno po ovim vremenskim uslovima“, kazala je direktorica Doma zdravlja.

Sa ovakvim načinom rada, kako je navela, u mogućnosti su da realizuju i kućne posjete, budući da pojedini  pacijenti, usljed različitih okolnosti, ne mogu doći na pregled.

„Pored svih ovih aktivnosti,  i terenske ambulante pokrivene su ljekarima, koji  ulažu nadljudske napore, ali se nadamo da će se situacija uskoro stabilizovati kako bi se i mi malo oporavili“, poručila je dr Mirjana Varagić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP