Epidemijska situacija u Bijelom Polju se usložnjava, nakon proslava registrovano više od 600 novozaraženih

Epidemijska situacija u Bijelom Polju se usložnjava, a nakon proslava registrovano je više od 600 novozaraženih, saopšteno je nakon 79. sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Konstatovano je da je prema podacima Instituta za javno zdravlje trenutno 855 aktivno zaraženih koronavirusom, dok je zabilježen i nagli porast broja zaraženih u periodu od 2. do 12. januara sa više od 600 slučaja infekcije.

Predstavnici zdravstvenih ustanova su članove Opštinskog tima informisali da je distribucija virusa Covid izrazito visoka i učestala, a po podacima kojima raspolažu prednjači Omikron soj, kao i da je veliki pritisak na zdravstvene ustanove primarnog nivoa od strane pacijenata sa sumnjom na Covid.

Doktorka Ifeta Erović je u ime Doma zdravlja Bijelo polje istakla da su osim redovnog snadbijevanja potrebne dodatne zalihe brzih testova, te da zbog visoke frekfencije Covid pacijenata terenski rad u ambulantama nije moguće organizovati svakodnevno. Ona je kazala da je Domu zdravlja za optimalnu organizaciju patronažne službe nephodno da se nabavi još jedno terensko vozilo.

Sa povećanim obimom posla se suočava i Sanitarna inspekcija UIP,  koji su imali pojačane aktivnosti sanitarnog nadzora u prethodnom periodu na GP Dobrakovo, kao i povećan obima posla na izradi rješenja o samoizolaciji koji je dodatno otežan i smanjenjem broja službenika – 2 sanitarna inspektora  su u samizolaciji.

Izvor:bijelopolje.co.me

Tekst objavila: Sanja Dulović