Pomoć ljekara najviše tražili hronični bolesnici, ali i kovid pacijenti

U Službi hitne medicinske pomoći u proteklih 14 dana ljekarsku pomoć zatražilo je skoro 800 sugrađana, dok su dežurne ekipe čak 130 puta intervenisale na terenu, saopštio je za Radio Bijelo Polje specijalista opšte medicine i načelnik te službe, dr Besim Kadić.

Među pacijentima, kako je rekao dr Kadić, najviše je onih sa hroničnim bolestima, a javljaju se i kovid pacijenti.

„Svakog dana, u prosjeku, oko 80 ljudi zatraži pomoć, a imamo i oko 10 kućnih posjeta, odnosno izlazaka na terenu. U posljednje vrijeme dolaze nam kovid pacijenti sa povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u zglobovima, odnosno sa onim simptomima koji prate ovu virusnu infekciju. Naravno, javljaju se i hronični bolesnici, srčani i asmatičari, jer vlaga i hladnoća utiču na njihovo stanje i dolaze kod nas i traže pomoć“, saopštio je dr Kadić.

Iako je prvi snijeg napravio velike probleme, te su se često javljali oni sa uganućima i povredama, sada ih je znatno manje, uprkos poledici.

„Narod se sada više čuva, a i manje se kreće, tako da to bude sporadično, po jedan ili dva slučaja povrede u toku dana, što je zanemarljivo u odnosu na to kada smo imali po 10ak povreda zbog padova, uganuća, povreda ruku..“, dodao je načelnik Hitne medicinske pomoći.

Podsjetimo, u Službi hitne medicinske pomoći samo tokom proteklog dana ljekarsku pomoć zatražilo je 46 sugrađana, dok je dežurna ekipa deset puta intervenisala na terenu.

Autorka: Sanja Dulović

Foto:arhiva RBP