Za posebne zasluge i doprinos razvoju grada uručene plakete i zahvalnice (video)

Javna priznanja Opštine Bijelo Polje, plakete i zahvalnice, uručena su danas istaknutim pojedincima, na svečanoj sjednici Skupštine opštine Bijelo Polje, održanoj u Centru za kulturu.

Žiri za dodjelu javnih priznanja, na čelu sa prof. dr Velimirom Rakočevićem, odlučio je da dobitnici plakete za 2021. godinu budu  Gradski hor, Elma Šahman, Milisav Šćekić (posthumno) i Veselin Merdović (posthumno), dok je Bokserski klub “Bijelo Polje” dobio zahvalnicu Opštine.

Predsjednik žirija, prof. dr Velimir Rakočević, kazao je da Bijelo Polje još od 2017. godine dodjeljuje javna priznanja za naročite zasluge, u smislu jačanja ugleda i razvoja našeg grada u svim oblastima.

“Što govori da smo jedan od rijetkih gradova u regionu koji uvažava svoje sugrađane na način što ističe njihove zasluge.  A i za 2021. godinu, žiri u sastavu Jasmila Hot, Kemal Musić, Blagoje Vujisić,  Tomislav Timotijević i moja malenkost, imao je privilegiju da predloži i dodijeli plakete i zahvalnice vrijednim i dobrim ljudima, koji su najveće bogatstvo bjelopoljske opštine”, kazao je prof. dr Rakočević.

On je saopštio da je plaketa uručena Elmi Šahman, kao jednoj od rijetkih školovanih pripadnica romske populacije, sa završenim licenciranim progarmima za socijalnu inkluziju Roma.

“A posebnu pažnju zavređuje njen volonterizam u oblasti obrazovanja romske djece iz naselja Strojtanica, te Elma već pet godina svakodnevno odlazi na nastavu sa romskom djecom u školu “Pavle Žiižić” , pomaže im da savladaju školske obaveze”, istakao je prof. dr Rakočević, dodajući da je Elmin rad prepoznat na interancionlnom nivou, te je i kandidatkinja za nagradu EU “Neznana heroina”.

Plaketa je danas uručena i Gradskom horu, osnovanom 2016. u cilju razvijanja kreativnog odnosa prema kulturnom nasljeđu u oblasti muzike.

“Gradski hor njeguje i izvodi više vrsta umjetničke muzike i bavi se obradom popularnih pjesama iz ovih karajeva, realizuje koncertne aktivnosti i solističke koncerte. Ovaj hor daje dušu I ljubav našem gradu, tako da je plaketa otišla u prave ruke”, naveo je predsjednik žirija za dodjelu javnih priznanja.

Žirii je odlučio da plaketu za naročite zasluge dodijele posthumno Veselinu Merdoviću, nekadašnjem direktoru Uprave javnih prihoda, čovjeku koji je svoje znanje i rad podredio dobrobiti društvene zajednice.

“Njegova sposobnost da usaglasi opšti interes i potrebe građana može služiti za primjer svima koji vrše javne poslove, a o njegovoj humanosti svjedoče brojni primjeri, kojima je zalužio ovo opštinsko priznanje”, obrazložio je prof. dr Velimir Rakočević.

Za dobitnika plakete posthumno je  izabran i Milisav Šćekić, učesnik NOR-a, koji je završio vojne škole I filozofsko-istorijski faklutet.

“U četiri mandata bio je odbornik Skupštine, 2014. Osnovao je UBNOR Bijelo Polje, a njegove vrijednosti su za primjer budućim generacijama”, poručio je predsjednik žirija za dodjelu javnih priznanja.

Za vrhunske sportske rezultate na današnjoj sjednici je uručena zahvalnica Bokserskom klubu Bijelo Polje.

“Predvođeni bokserskim entuzijastom Mugošom Kovečvićem, a  uz podršku grada, naši bokseri su napravili sjajne rezultate, a imao i dva vicešampiona Evrope. Oni su potvrdili da je  boks plemenita vještina i sport vrijedan divljenja”, podvukao je prof. dr Velimir Rakočević.

U ime dobitnika plaketa i zahvalnice, obratila se Elma Šahman, koja je izrazila zahvalnost i zadovoljstvo zbog uručenih javnih priznanja.

“Nadam se da ćemo zajednički nastaviti da gradimo društvo bez predsrasuda, društvo jednakih mogućnosti, a na to nas obavezuju i ova priznanja”, kazala je Šahman, između ostalog.

Ona je istakla i da je plaketa koja je uručena njoj, zapravo nagrada OŠ “Pavle Žižić”, njenjih učenika, ali i svih zaposlenih.

“Takođe, ovo je nagrada i mojim prijateljima iz romske, ali i većinske zajednice, koji mi pomažu da integrišemo romsku zajednicu”, poručila je Šahman.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić