Književniku Saladinu Dinu Burdžoviću i “Tisi” uručeno najveće opštinsko priznanje - Nagrada "3. januar" (video)

Književniku Saladinu Dinu Burdžoviću i JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, uručeno je danas najveće opštinsko priznanje - Nagrada "3. januar", na svečanoj sjednici SO Bijelo Polje, upriličenoj povodom Dana opštine.

Odluku o dobitnicima ovog najznačanijeg priznanje, koje se dodjeljuje svake godine, donio je  žiri kojim je predsjedavao dr Elvir Zvrko, a čiji su članovi Tatjana Šebek, Aladin Osmanović, Irfan Salković, Nikola Radonjić, dr Kenan Erović i Izet Erović.

Obrazlažući odluku, predsjednik žirija dr Elvir Zvrko, kazao je da je ova nagrada zapravo način da se grad zahvali najistaknutijim pojedincima i ustanovama, koji svojim angažovanjem daju doprinos, kako bi naš život u zajednici bio bolji i kvalitetniji.

“Žiri je dobio 11 prijedloga za pojedince i ustanove koje se bave različitim zanimanjima, stvaraoci su u različitim oblastima, tako da je bila svojevrsna čast i privilegija odabrati najbolje među najboljima. Nakon sprovedene procedure, žiri je donio odluku da Nagradu “3. januar” dobiju književnik Saladin Dino Burdžović i JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, na čemu im čestitam”, kazao je dr Zvrko.

On je saopštio da je Saladin Dino Burdžović svojim plodnim književnim radom i kontinuiranim angažmanom i pregalaštvom značajno doprinosi afirmiciji naše kulture, rodnog Bijelog Polja i svoje domovine Crne Gore.

“Ono što nas je opredijelilo da donesemo ovakvu odluku, jeste njegov književni rad i stvaralaštvo, jedan impozantan opus. Burdžović je autor 29 knjiga, jedne knjige intervuja, antologije poezije crnogroskih stvaralaca, dobitnik je 15 književnih nagrada, a posebno je značajno da je dobitnik nagrade Risto Ratković i Zaim Azemović za njegovu posljednju knjigu poezije ‘Rifat’, koja je posvećena Rifatu Burdžoviću Tršu”, istakao je predsjednik žirija, dr Elvir Zvrko, dodajući da je  Burdžović prevođen na više od 10 jezika, član je brojnih udruženja književnika i umjetnika, a vezu sa Bijelom Poljem održava i kroz rad sa iseljenicima i dijasporom, kao organizator i učensik književnih manifestacija.

Zahvaljujući se na najvećem opštinskom priznanju, književnik Saladin Dino Burdžović, kazao je da je Nagrda “3. januar”, pored nagrade Risto Ratković, najznačanija koju je dobio do sada.

“Zaista mi je srce puno I zahvalan sam svima koji su me predložili za ovo priznanje, kao i žiriju, koji je odlučio da ja budem jedan od laureate”, istakao je Burdžović, koje je nagradu uručila predsjednica SO, Nemša Omerhodžić.

Burdžović je kazao i da će jedan dio tiraža knjige “Rifat”, koji je u pripremi, pokloniti Narodnoj biblioteci, a nada se da će to djelo i doći do ruku Bjelopoljaca, kako na našem, tako i na stranim jezicima.

Nagrada “3. januar” uručena je danas i direktoru Centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, Ensadu Omeroviću.

Kako je obrazložio predsjednik žirija, dr Elvir Zvrko, centar “Tisa” ima višestruki značaj za cijelu zajednicu.

“To je ustanova socijalne i dječije zaštite na lokalnom nivou, koja pruža usluge dnevnog boravka djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, kao i  podršku njihovim roditeljima, što ima višestruki značaj za cijelu zajednicu. “Tisa” je otvorena 2004. godine kao prvi takav centar u Crnoj Gori, a potom je postala  model za otvaranje još 15ak takvih centara u drugim crngorskim gradovima. I u godini panedmije oni su nastavili da unapređuju servise i usluge, izgradili su prvi hidro mažani bazen za rehabilitaciju korisnika, otvorili kabinet asistivne tehnologije, ali i druge kabinete, a već u ovoj godini, kroz rad u drugoj smjeni, pružaće usluge i starijima od 27 godina. Sve to nas je opredijelio da Nagradu “3. januar” uručimo i ovoj ustanovi”, istakao je dr Zvrko.

Nagradu “3. januar” direktoru “Tise”, Ensadu Omeroviću, uručio je predsjednik Opštine, Petar Smolović.

Dobiti najprestižniju nagradu Opštine, kako je istakao Omerović, predstavlja zadovoljstvo i posebnu čast.

“Ali naravno, pored toga, i činjenicu da su naši trud, rad i rezultati i na ovaj način prepoznati od strane lokalne zajednice, te je to razlog više da ne posustanemo, kao što nismo ni do sada svih ovih godina postojanja od samog osnivanja pa do sada”, kazao je Omerović.

On je naglasio da je njihov, u početku mali kolektiv, dokazao da je spreman da uči i usavršava se, te je danas “Tisa” jedna od najkompletnijih ustanova socijalne zaštite, sa veoma širokom lepezom usluga u sklopu dnevnog boravka djece i mladih sa smetnjama u razvoju koje postaju primjerom dobre prakse za slične centre iz regiona.

“Ova nagrada je nagrada našoj djeci i njihovim članovima porodica, svim zaposlenih, upravnom odboru i menadžerima, koji su do sada rukovodili ovom ustanovom.  Još jednom veliko hvala za prepoznavanje rezultata koje smo ostvarili, obećavamo da nećemo stati na ovome”, poručio je Omerović.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić