“Na temeljima antifašizma stvaramo uslove za dostojanstven život u Bijelom Polju budućim generacijama” (video)

Svečana sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, povodom 3. januara – Dana opštine i Dana oslobođenja, održana je danas u Centru za kulturu.

Otvarajući sjednicu i čestitajući Dan opštine i 77 godina od oslobođenja od fašizma, predsjednica SO Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić, istakla je da je 3. januar najznačajniji datum u bogatoj istoriji  našega grada, te da je današnji dan prožet iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema našim precima, koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada.

“Na temeljima sobode koju su nam ostavili naši preci, imamo obavezu da stvaramo put za generacije koje dolaze, da sa posebnom odgovornošću čuvamo i baštinimo naše prepoznatljive vrijednosti oličene u slobodarske i antifašističke ideje, u tradicionalnu bjelopoljsku multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, u istrajnu borbu za ekonomski prosperitet i bolji život svih naših garađana”, istakla je Omerhodžić, poručujući da su to temelji savremenog demokartskog društva i sigurna osnova naše prosperitetne budućnosti.

Za završene, započete i velikim dijelom realizovane razvojne projekte Opštine Bijelo POlje, kakao je kazala predsjednica SO, zaslužna je lokalna uprava, koja je u saradnji sa Vladom i njenim institucijama na državnom nivou dala veliki doprinos sveukupnom napretku Bijelog Polja i Crne Gore.

“Ovakvo Bijelo Polje, savremeno, a bogato tradicijom i ljudskim i prirodnim reusrsima, obavezuje nas i motiviše da pravimo mjesto iz kojeg se ne odlazi, već mjesto u kojem se ostaje i u koje se vraća. Odlučna u svojim namjerama za stvaranje novih vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta, kroz brži nastavak realizacije mnogih projekata, još snažnijeg podsticaja razvoju preduzetništva, lokalna uprava pruža priliku mladima,  ženama, ali i svim ostalim vrijednim ljudima da svojim radom, kreativnošću, znanjem i entuzijazmom jačamo evropsku budućnost našeg grada”, podvukla je predsjednica SO, Nemša Omerhodžić.

Učesnicima svečane sjednice, obratio se i predsjednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da nas ovaj slavni dan podsjeća na humanistički kapital koji posjeduje Bijelo Polje, revolucionarnu baštinu antifašizma, te multinacionalnu i multikonfesionu sinergiju koja traje generacijama.

“Dan oslobođenja Bijelog Polja, kao slavopejni datum, podsjeća, obavezuje i putokazuje, idejnoj vodilji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest,  zalog prošlosti i stubovi budućnosti. Naši građani i građanke sa pijetetom poštuju ovaj dan kao simbol zajedničkog žrtvovanja tokom narodnooslobodilačke borbe, kada su doprinos jednako dali pripadnici svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, ne štedjeći svoje živote za slobodu”, kazao je predsjednik Opštine.

On je rekao i da fašistička neman stalno vreba, jer nije utolila svoju glad, ali su prepoznatljivi  njeni naumi.

“Navodni “misionari” u politikanskim odeždama šire zabludu o sreći koja će doći magičnim štapicem bez znoja i napornog rada. Naša sreća je građanska orjentacija, mir, tolerancija i dostojanstven suživot uz evropski put napretka. Siguran sam da su građani Bijelog Polja prepoznali i uvjerili se u značaj pravilne i respektabilne orjentacije spoljnje politike Crne Gore, jer biti u društvu evropskih zemalja je najprirodnije pripadanje”, podvukao je Smolović.

Predsjednik je kazao I da su Bjelopoljci i Bjelopoljke decenijski pokazali uzornost međuljudskih odnosa, jer ih je crnogorska tradicija naučila: “nema bašte sa samo jednom vrstom cvijeća, a time ni grada ni države.”

“Imajmo iste ljudske i društvene vrijednosti i značaj – neka nacionalnost ne određuje mjeru čovjeka i njegove sposobnosti”, poručio je on.

Na realizaciji programskih aktivnosti u protekloj godini uz poznate epidemijske poteškoće, nedovoljno razumijevanje razvojnih prioriteta na kojoj počiva perspektiva sjevera Crne Gore od sadašnje Vlade, uz maksimalni napor i angažovanje, ipak smo, kako je istakao Smolović, postigli zavidne rezultate.    

“Uprkos svemu mi smo u prethodne četiri godine otsvarili ono sto smo obećali građanima. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti  koje smo završili, ili im je realizacija u toku, dostiže cifru od 100 miliona eura kako smo tada optimistično i obećali Bjelopoljcima.   Zato budite sigurni nastavićemo još intezivnije da se borimo sa izazovima današnjice, završimo započete projekte, osmislimo i sprovedemo nove, kako bi na temeljima antifašizma stvorili uslove za dostojanstven život u Bijelom Polju budućim generacijama”, poručio je predsjednik Opštine, Petar Smolović.

Svečanoj sjednici SO Bijelo Polje prisustvovali su i potpredsjednici Opštine, odbornici, poslanici, predstavnici političkih partija, boračkih i vjerskih organizacija, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, ekselencije ambasadori, gosti iz susjednih gradva, kao i brojni sugrađani.

Svečana sjednica upotpunjena je i nastupom Gradskog hora.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić