Simović: Glavu gore, gradićemo novu fabriku

Potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, obišao je danas sa svojim saradnicima i ostalim ministrima fabriku za proizvodnju i preradu mesa ,,Mesopromet-Franca“, u kojoj je rano jutros izbio požar velikih razmjera.

On je tom prilikom kazao da je siguran da stvaralački duh i energija vlasnika kompanije, njegove porodice i zaposlenih, ali i podrške Vlade i Lokalne samouprave obećava da će se izgraditi nova, modernija i vrijednija fabrika.

,,Mislim da će zaposleni biti brzo u prilici da budu radno angažovani na podizanju nove fabrike, to će biti naš zajednički projekat, a u tom prelaznom periodu prema zaposlenima će se iskazati odgovoran odnos Vlade i opštine Bijelo Polje. Želim da ohrabrim našeg prijatelja Hilmiju, da mu poručim - glavu gore, idemo u nove projekte, gradićemo novu fabriku, za dobro Mesoprometa, Bijelog Polja i ukupne ekonomije Crne Gore", istakao je mr Simović, upućujuću riječi podrške i solidarnosti.

Na radnom sastanku koji je održan sa vlasnikom kompanije, njegovim saradnicima, ministrima,  predstavnicima lokalne samouprave, razgovarano je o načinima i koracima koji se moraju napraviti da bi se pristupilo sanaciji ogromne štete, kako bi ova kompanija nastavila da radi punim kapacitetom.

Predsjednik opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da je potrebno da se što prije obnovi fabrika, podrži zaposlenost, i da ova uspješna kompanija dodatno unaprijedi poslove.

,,Siguran sam da će se porodica Franca, uz pomoć Lokalne uprave, države i resornih ministarstava vratiti na stare staze slave, nastaviti svoj renome i brend koji ima u Crnoj Gori i širem regionu, a na zadovoljstvo radnika, građana Bijelog Polja, i čitave države“, istakao je Smolović.

Neće biti otpuštanja zaposlenih

,,Niko od zaposlenih u našoj kompaniji neće biti otpušen. Mi se moramo konsolidovati, tako da imamo mjesta da šaljemo radnike u ostale gradove naše države. Nije lako, ali trudićemo se da ni jedan radnik ne osjeti ovu našu tragediju. Ovim putem bih se zahvalio predsjedniku države, predstavnicima Vlade koji su danas ovdje sa nama, i svima koji nam pružaju neizmjernu podršku, koja nam je zaista sada u ovom teškom trenutku potrebna“, kazao je vlasnik kompanije ,,Mesopromet-Franca“, Hilmija Franca.

On je naglasio da je najveća satisfakcija u ovom trenutku - što nije bilo povrijeđenih.

Potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, na radnom sastanku je naveo hitne mjere koje se trebaju preduzeti kako bi se uspostavilo ponovno funkcionisanje kompanije.

,,Treba se prvo pristupiti sanaciji požarišta, i otklanjanju svih eventualnih rizika, zatim obezbijediti normalno funkcionisanje kompanije, ne samo u fabrici, jer je poznato da firma broji oko 1500 radnika. Radna grupa treba da pristupi i brzoj pripremi projektne dokumentacije za novu fabriku i da se u ovim danima kada nastupa turistička sezona, obezbijedi kontinuitet proizvodnje“, naveo je mr Simović.

Podrška kompaniji ,,Mesopromet“ stigla je i od ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić, direktora Investiciono razvojnog fonda Zorana Vukčevića, sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Dejana Medojevića, poslanika u Skupštini Suada Numanović, koji su danas obišli fabriku i prisustvovali sastanku, upućujući riječi podrške i pomoći porodici Franca.

,,Tu smo danas da pokažemo ljudsku solidarnost, jer se vlasnik ove kompanije uvijek odazivao svim našim pozivima. Kroz sve postojeće programe podrške, pomoći ćemo porodici Franca, i u obavezi smo da prilagodimo te programe u skladu sa onim što je njima u ovom trenutku potrebno, kako bi opet podigli na noge privredu Bijelog Polja, i čitave države, jer kompanija ,,Mesopromet“ zauzima veliki dio naše ekonomije“, kazala je na radnom sastanku, ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Sva raspoloživa mehanizacija i ekipe vatrogasnih službi danas su na terenu, kao i pripadnici Vojske Crne Gore koji su pritekli u pomoć.

,,Svi naši radnici su angažovani, u pomoć su nam pritekle kolege iz Berana i Mojkovca, dva vozila komunalnog preduzeća ,,Lim“, i jedno vozilo Vojske Crne Gore. Požar smo lokalizovali, sada je pod kontrolom. Ovo je zaista tragedija za grad, i cijelu državu“, kazao je za Radio Bijelo Polje, načelnik Službe zaštite i spašavanja, Milonja Rakonjac.

Fabrika za preradu i proizvodnju mesa, koja se nalazi u industijskoj zoni grada zapošaljava oko 950 radnika, a požar je izbio rano jutros i proširio se velikom brzinom i nanio ogromnu materijalnu štetu.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE