Uručene plakete i zahvalnice najboljima u turizmu i ugostiteljstvu (video)

Plakete i zahvalnice najboljima u turizmu i ugostiteljstvu u 2021. godini, koji su svojim aktivnostima i radom obogatili turističku ponudu Bijelog Polja, uručene su danas u hotelu “Franca”.

Ističući da je turizam jedna od strateških grana razvoja bjelopoljske opštine, direktorica Turističke organizacije, Violeta Obradović, kazala je da se nagrade  najboljim  kompanijama, preduzećima, pojedincima i medijskim kućama, dodjeljuju svake druge godine, jer su svojim angažovanjem doprinijeli da naš grad postane prepoznatljivo i atraktivno turističko mjesto.

“Svjesni smo činjenice da sjever i Bijelo Polje kao regionalni centar moraju na kvalitetan način valorizovati svoje turističke potencijale, za šta  je potrebno još mnogo rada,  zalaganja, promocije i projekata, kako bi naš grad na turističkoj mapi Crne Gore dobio mjesto koje zaslužuje. Zato je neophodno sa svi zajedno, na čelu sa lokalnom samoupravom i podrškom države, učinimo maksimum kako bi turizam na ovim prostorima dobio svoje pravo mjesto, te kako bi se što veći broj naših sugrađana, prvenstveno maldih, okrenulo ovoj grani privrede, obezbjeđujući tako sebi bolju budućnost”, naglasila je Obardović.

Ona je kazala i da je 2021. bila, a i dalje je, za turizam jako zahtjevna godina, jer je taj sektor jedan od najpogođenijih pandemijom korona virusa.

“Korona virus je donio velike probleme svima koji rade u turizmu, ali je ipak ljetnja turistička sezona 2021. godine, prema nekim našim procjenama, ostvarena u iznosu od 80 % u odnosu na 2019. godinu, te se nadamo da će se turizam oporaviti od ovog negativnog uticaja koji je nažalost zadesio sve nas”, navela je direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje.

Raduje, kako je Obradović kazala, činjenica da je u opštini Bijelo Polje značajan broj subjekata nastavio svoje djelatnosti, uprkos brojnim izazovima.

“Bilježimo povećan broj registrovanih seoskih domaćinstava koji će na tom polju tek pokazati svoju ponudu i nadamo se uticati na povećan turistički promet u našoj opštini, što nam je jedan od ciljeva”, dodala je ona.

Obradović je podsjetila i da je u toku realizacija dva najveća turistička potencija opštine, Đalovića pećine I planine Bjelasice, čijom valorizacijom će Bijelo Polje postati vodeća turistička destinacija na sjeveru države.

Čestitajući još jednom svim dobitnicima priznanja, Obradović je poručila da će Turistička organizacija Bijelo Polje i dalje svima davati maksimalnu podršku za sve ideje, projekte ia ktivnosti, koje čine da Bijelo Polje ostvari što bolje rezulatate u sektoru turizma.

Priznanja za postignute rezultate dobili su: Seosko domaćinstvo “Đalovići” za inovativnost ponude u seoskom turizmu, restoran “Ušće” za najbolji restoran, restoran “Stara krčma” za doprinos promociji nacionalne kuhinje, Turistička agencija “Rams” za doprinos promociji na instoranom tržištu. Nagradu za unapređenje seoskog turizma dobila je agencija “Balkanica”, za uanpređenje turističke ponude “Jahanje na konjima” – Suad Hot, za doprinos promociji Bijelog Polja u regionu Isak Šabanović. Priznanje za unapređenje i promociju kajaka dobio je Mirko Stanić, za promociju tradicije i kulturne baštine Bijelog Polja KUD “Tekstilac”, za medijsku promociju turizma Miomir Maroš. Za doprinos promociji planine Bjelasice kroz sport priznanje je dobio Centar za sport i rekreaciju, a za unapređenje ponude smještaja “Northern apartments” turistička agencija “Trip travel”.

Turistička agencije “Rams” tokom skoro 18 godina svog postojanja dobila je niz priznanja, a ovo za doprinos promociji na instoranom tržištu je jednako značajno, kazao je vlasnik te agencije, Musa Ramović.

“Ove godine smo, uprkos pandemiji, uspjeli da dovedemo tur-operatore iz šest, sedam evropskih država, tako da će oni sledeće godine dovesti turiste kod nas. Bijelo Polje i Crna Gora se već prepoznaju kao atraktivne destinacije na toj evropskoj mapi, predstavljamo ih na mnogim međunarodnim sajmovima, a očekujemo da turistima biti još privlačnije nakon završetka projekata valorizacije Đalovića pećine i planine Bjelasice”, rekao je Ramović.

Nagrada za najbolji restoran pripala je restoranu “Ušće”, a vlasnik Momčilo Dulović ističe da je ponosan što ovo priznanje dolazi nakon samo godinu dana rada i poslovanja.

“Pozicioniran na ušću Bistrice i Lima, uz samu obalu, restoran ‘Ušće’ omogućava svima koji ga posjete da dožive ono najbolje, a to je spoj tradicije, magične prirodne ljepote i jedinstvenog gastronomskog iskustva. Smatram da je upravo to ono što nas je predodredilo za ovakvo priznanje, koje je zaista velika potvrda rada i ulaganja, kako za mene kao mladog ugostitelja, tako i za cjelokupan kolektiv. Tako da ćemo se truditi da u narednom periodu opravdamo taj epitet najboljeg restorana i to još boljom i inovativnijom ponudom hrane, ali i ljubaznošću i dobrom uslugom”, istakao je Dulović.

Za inovativnost ponude u seoskom turizmu priznanje je dobio Milomir Đalović, vlasnik seoskog domaćinstva “Đalovići” sa Vlaha.

“Svaka nagrada je dobrodošla i znači mnogo, ovo je ocjena mog dosadašnjeg rada, ali i podstrek za dalje. Domaća i kvalitetna hrana je ono što nudimo našim gostima, a očekujem da će nam završetak projekta Đalovića pećine donijeti nove turiste, koji će uživati u našim proizvodima”, rekao je Đalović.

Centar za sport i rekreaciju dobio je priznanje za promociju planine Bjelasice kroz sport, a direktor te ustanove, Marko Maslovarić, zahvalio je Turističkoj organizaciji Bijelo Polje što je prepoznala njihov angažman na polju sportskog turizma.

“Nedavno smo organizovali manifestaciju ‘Bjelasica za sve’, u okviru koje su održane planinska I mountainbike trka, koje su bile međunarodnog karaktera I koje sun a pravi način promovisale ovaj naš prirodni dragulj, što je I bio naš cilj. I u narednom periodu planiramo organizaciju sličnih sportskih događaja I to na atraktivnim lokacijama, kako bi privukli i starne turiste I vjeruejm da ćemo u tome uspjeti”, naglasio je Maslovarić.

 

Dodjelu priznanja najboljima u turizmu i ugostiteljstvu organizovala je Turistička organizacija Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić