Centar za njegu u zajednici za dostojanstven i kvalitetniji život starijih osoba (video)

Centar za njegu u zajednici predstavlja inovativan i jedinstven pristup pružanja podrške starijima i njihovim neformalnim njegovateljima koji se zasniva na integrisanim uslugama socijalne i zdravstvene zaštite.

Istovremeno, Centar je spona između korisnika i institucija odgovornih za ostvarivanje prava iz navedenih oblasti zaštite, kazala je socijalna radnica i koordinarka, Ivana Bulatović.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, ona je istakla, da je cilj ovih usluga omogućavanje starijoj populaciji što duži boravak u svom prirodnom okruženju, uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo.

“Korisnici Centra su osobe koje imaju 65 ili više godina, starije osobe sa invaliditetom, hroničnim oboljenjima i demencijom, a prioritet će imati starije osobae sa sela, koje žive same, imaju minimalna primanja i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivosti. Takođe, podrška će biti pružana i neformalnim  negovateljima, odnosno djeci  supružnicim, braći, sestrama, rođacima, prijateljima i drugim,koji brinu o starijoj osobi. Centar za njegu u zajednici svojim korisnicima nudiće sljedeće usluge: savjetovanje iz oblasti  socijalne i zdravstvene zaštite, pomoć u kući, preventivne kućne posjete, podršku volontera, inovativni program usporavanja demencije, kao i podršku za neformalne njegovatelje”, istakla je Bulatović, dodajući da će usluge pružati socijalni radnik, medicinska sestra, gerontodomaćice i volonteri, a da će  Centar  biti otvoren radnim danima, od 07-15h.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević