Dr Miročević: Srčane bolesti u porastu, potrebno raditi na prevenciji i edukaciji građana (video)

Najčešće srčane bolesti su infarkt miokarda i angina pektoris, a epidemija srčane slabosti  najavljena je još prije 25 godina, kazala je za emisiju „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, mr. sci. dr Maja Miročević. Ona je povodom manifestacije „Dan srca“, koja je održana proteklog vikenda na gradskom trgu, istakla da kardiovaskularne bolesti predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema savremenog čovjeka.

„Broj pacijenata sa srčanom slabošću rapidno raste, a različiti su i faktori koji utiču na povećanje sračnih oboljenja, tako da se mora raditi značajno na prevenciji i na edukaciji pacijenata. Faktori rizika su hipertenzija, povišen nivo masnoća u krvi, šećerna bolest, a takođe i gojaznost i pušenje cigareta. Imamo takođe i različit broj drugih oboljenja, poput hronične bubrežne slabosti, nekih sistemskih reumatoloških i oboljenja štitaste žlijezde, koji, takođe, mogu da utiču na razvoj oboljenja kardiovaskularnog sistema. Važan je i genetski faktor, na koji  možemo da utičemo zdravim stilom života, promjenom navika i redovnim kontrolama“, poručila je dr Miročević, koja je i predsjednica Crnogorsko udruženje za srčanu slabost.

Podsjetimo, Crnogorsko udruženje za srčanu slabost i Opština Bijelo Polje organizovali su u subotu, na gradskom trgu, "Dan srca“, a građani su imali mogućnost da kontrolišu vrijednosti krvnog pritiska, izmjere tjelesnu težinu i visinu i odrede  Body Mass index. Besplatno su dobili vaučere za mjerenje masnoće u krvi, programe pravilne ishrane oboljelih od arterijskog pritiska i povišene masnoće u krvi, i različite suplemente.  

Osnivač Crnogorskog udruženja za srčanu slabost, internista kardiolog, dr Erol Muratović, kazao je da je manifestacija organiozovana kako bi se skrenula pažnja javnosti na faktore koji dovode do srčane slabosti, i na taj način smanjio stepen obolijevanja od srčanih bolesti, ali i stopa smrtnosti.

U okviru manifestacije ,,Dan srca“ u Centru za kulturu organizovano je i predavanje o faktorima rizika i prevenciji srčanih bolesti. Osim dr Erola Muratovića i dr Maje Miročević, govorili su još i kardiolog, dr Sinan Ećo i interventni kardiolog, dr Ljiljana Šćepanović.

 

Repriza emisije  “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević