Bugarin: Potreban odgovorniji odnos građana prema životnoj sredini (audio)

U Bijelom Polju ne možemo biti zadovoljni kvalitetom vazduha, posebno tokom  zimskih mjeseci, kazao je direktor Direktorata za ekologiju, profesor Dušan Bugarin.

U telefonskom razgovoru, u okviru emisije ,,Eko zona“, Radija Bijelo Polje, a povodom 3. novembra Međunarodnog dana čistog vazduha, Bugarin je poručio  bi građani trebalo odgovornije da se odnose prema životnoj sredni, makar u onom segmentu na koji mogu da utiču.

,,Podaci Svjetske zdravstvene organizuje o zagađenosti vazdu hasu zaista alarmantni, i pokazuju da moramo da reagujemo. U Bijelom Polju je, pogotovo zimi, vazduh veoma opterećen proizvodima sagorijevanja čvrstih goriva, naročito, jer je u pitanju kotlina, česta je pojava magle i sve to još više koncentriše zagađivanje vazduha. Uzrok zagađenja su brojne aktivnosti ljudi ali i prirodni faktori. Pored industrije, saobraćaja, poljoprivrede, sagorijevanja fosilnih goriva i upotrebe hemikalija, lošem kvalitetu vazduha doprinose i prirodni faktori kao što su šumski požari i slično. Ekstreman uticaj pojedinaca na kvalitet vazduha ogleda se i u neodgovornom ponašanju kao što je paljenje otpada, izazivanje šumskih požara, korišćenje otrovnih i kancerogenih supstanci za grijanje domaćinstva“, dodao je Bugarin.

Podsjetio je da je Bijelo Polje prošle godine bila jedna od četiri najzagađenije opštine u Crnoj Gori.

,,Mreža mjernih stanica u Crnoj Gori u prethodnom periodu dosta je zastarala, i nije adekvatna.. Imamo mjerne stanice koje mjere zagađenost vazduha u prethodnom periodu, i to nekih 15 dana, a nemamo stanje u relevantnom vremenu, i to predstavlja veliki problem. Kao resorno ministarstvo, u saradnji sa  Ambasadom Francuske  na dobrom smo putu da dobijemo mrežne stanice koje će u svakom momentu dati realno stanje“, istakao je profesor Bugarin, u emisiji ,,Eko zona“.

Naveo je da su najbolji  solarni načini grijanja, jer su energetski efikasni, a da  pri tom, ne podrazumijevaju sagorijevanje fosilnih goriva.

,,To su toplotne pumpe koje ne dovode do zagađivanja vazduha, međutim, dostupnost ovakvog vida grijanja nije baš dobra kod nas.  To može biti i grijanje na gas, ali Crna Gora nema gasovode da bi to mogla da riješi na ovaj način. Ostaje nam pelet i podizanje energetske efikasnosti. U Ministarstvu smo prepoznali ovaj problem, i krenuli u razvoj obnovljivih izvora energije, što je postavljeno kao prioritet i razmatramo značajan broj investicija kako bi ,,razbili“ ovaj sektor. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji sa Elektroprivredom, Eko fondom, Cedis-om i Ministarstvom kapitalnih investicija raspisalo je konkurs za projekat , gdje je građanima i privrednim društvima omogućena nabavka solarnih panela od 10 i 30 Kv, koje će otplaćivati preko računa za struju, sa subvencijom od 20%, koju obezbjeđuje Vlada Crne Gore“, navodi Bugarin.

On je najavio i sjutrašnju posjetu Bijelom Polju ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića.

,,Agencija za zaštitu životne sredine  pokrenula je akciju ,,Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, koju je podržalo naše ministarstvo, i do sada smo širom države zasadili preko 5 000 sadnica. Poseban akcenat bio je da se ozelene prostori oko bolnica, da se unutrašnjost  tih ustanova ukrasi slikama sa elementima prirode, što  je ujedno i znak zahvalnosti ljekarima i medicinskom osoblju koji se bore protiv pandemije korona virusa. I ispred bjelopoljske Opšte bolnice zasađen je određen broj sadnica, takođe uključen je i vrtić u Ulici Lenke Jurišević, tako da će ministar Mitrović tom prilikom posjetiti te ustanove“, najavio je Bugarin.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Privatna arhiva

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.