Na tržištu Evrope sadnice maline iz bjelopoljskog rasadnika (AUDIO)

Iz prvog rasadnika malina sa sjevera Crne Gore u zemlje Evropske unije izvezeno je 80.000 sadnica. Visokokvalitetna sorta malina od 2017.godine  uzgaja se na površini od jednog hektra na gazdinstvu Popović, kazao je mr Dejan Zejak, direktor Biotehničkog centra, na čiju ideju je i formiran prvi  rasadnik malina na sjeveru Crne Gore.

Gostujući u emisiji “O selu i poljoprivredi”, Radija Bijelo Polje, Zejak je ispričao, da je petogodišnje ulaganje u proizvodnju i predanost poslu urodilo  plodom.

“Mi smo zajedno sa gazdinstvom Popović u selu Loznice odabrali parcelu, površine oko jednog hektra, na kojoj smo formirali prvi rasadnik na sjeveru.  Izvršili smo  potrebne analize a zemljišta, odradili sve agrotehničke mjere i na taj način pripremili zemlju za sadnju, pa smo 2017. godine, iz Švajcarske uvezli sadni materijal. Prvi smo izvan EU, koji su imali mogućnost da uveze tu sortu maline. U pitanju je škotska sorta koju odlikuju kvalitet, dobri prinosi jer daje oko 22 tone po hektaru, otporna je na većinu bolesti, tolerantna na štetočine, plod je težine od 4-5 grama, grane su bez trnja  što olakšava brane, lako se transportuje, ne mora da se odmah skladišti u hladnjače, već može da se izvjesno vrijeme čuva i na većoj temperaturi. Na taj način je mnogo bolja u odnosu na standardnu sortu vilamet, koja je kod nas domintna”, ističe Zejak, dodajući da otada počinje proces proizvodne sadnog materijala kod nas, te da smo za sad jedini u ovom dijelu Evrope koji imaju tu sortu na tržištu.

Opširniije u audio snimku emisije…

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Repriza emisije “O selu i poljoprivredi” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Arhiva RBP

Audio obrada: Sanja Dulović