Za “ivanjsku prepečenicu” Vujice Vukovića zlato na užičkom festivalu prirode i kulturnog nasljeđa (video)

Na nedavno završenom šestom Međunarodnom festivalu prirode i kulturnog nasljeđa “Žestival”, održanom u Užicu, Vujica Vuković iz Ivanja, osvojio je zlatno odličje za rakiju od šljive u kategoriji poljoprivrednog gazdinstva.

To je samo još jedna u nizu medalja, kojima se ovaj vrijedni voćar okitio za kvalitet rakija koje proizvodi od različitih vrsta voća. Vuković je, tim povodom, bio gost u emisiji “O selu i poljoprivredi” Radija Bijelo Polje, i između ostalog govorio o tome, zbog čega je njegova rakija, za koju se čulo i izvan ganica naše države, tako posebna.

“Koliko god da se proizvodnja rakija usavršava i radi na moderniji  način, ipak, treba sačuvati i ono što je tradicionalno. U svakoj proizvodnji postoje kriterijumi koje treba zadovoljiti, a za kvalitet rakije najvažnije je kvalitetno voće. Nije isto ako se koristi organsko voće i ono koje je nekoliko puta tretirano hemijskim sredstvima. Osjete to stručnjaci koji ocjenjuju kvalitet pića, a kriterijumi su na svim sajmovima izuzetno strogi. Ja ne sumnjam u to što radim, jer  je  kvalitet ono čemu težim”, priča Vuković, dodajući da ovo nije prvi put da učestvuje na užičkom poljoprivrednom festivalu.

“I prije dvije godine sam učestvovao na ovom sajmu i tada sam osvojio srebro za kvalitet rakije napravljene od kruške. Ove godine je bilo prisutno više od sedamdeset izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a moja rakija je proglašena najboljom”, ističe on.

Proizvodnjom rakije Vujica se bavi desetak godina, iako je to bio značajan izvor prihoda u njegovoj porodici.

“Kako se s godinama čovjek vraća onome od čega je krenuo, tako sam i ja počeo sve više da se zanimam za ovaj posao. U želji da provjerim kvalitet rakije, 2016. godine sam učestvovao na poljoprivrednom sajmu u Petnjici i dobio zlatnu medalju za kvalitet rakija od šljive, jabuke i kruške. Na toj poljoprivrednoj manifestaciji tri puta sam nagrađivan prvim mjestom. Zlato u Petnjici me nije zadovoljilo, već sam želio da potvrdu za kvalitet onoga što radim dobijem i na drugim, prestižnijim manifestacijama. Tako je bilo i na novosadskom sajmu poljoprivrede, na kojem sam 2018. godine osvojio srebro za kvalitet šljivove rakije, a naredne godine  tri srebrne medalje, za rakije od šljive, kruške i jabuke.

Inače, Vujica Vuković se na svom imanju u Ivanju bavi organskom proizvodnjom, a u svom voćnjaku ima više stotina stabala različitih sorti šljive, jabuke, kruške i drugog voća. Godišnje proizvede oko 600 litara šljive, 200 litara jabukovače i nešto manje kruške, te da sve što ispeče uspije i da proda.

 

Repriza emisije “O selu i poljoprivredi ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević