Božović: Žene sa invaliditetom da više brinu o reproduktivnom zdravlju (video)

Udruženje za podšku osobama sa invaliditetom potpisalo je memorandum o saradnji sa bjelopoljskim Domom zdravlja u cilju unapređenja primarne zdravstvene zaštite žena sa invaliditetom.

Memorandum je potpisan u okviru projekta “Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom”, koji ovo Udruženje realizuje u partnerstvu sa NVO “Ennisa”, a uz podršku Komisije za raspodjelu sredstava NVO.

To je u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom”, Radija Bijelo Polje, saopštila Dragana Božović.

Zahvaljujući memorandumu o saradnji, kako je istakla Božović, angažovali su ginekologa, koji je prethodnih mjeseci radio na edukaciji žena o bolestima reproduktivnih organa, kao i o važnosti odlaska na preventivne preglede.

“Memorandumom je uspostavljena intezivnija saradnja, te smo uspjeli da angažujemo dr Adnana Strikovića, koji je specijalista ginekologije i akušerstva, kao i dr Snežanu Jeremić Vuković, koji su bili predvači na edukativnim radionicama koje smo organizovali. Zaista smo im zahvalni na posvećenosti i podršci koju su nam pružili, a posebno smo ponosni što smo uspjeli da motivišemo žene i to one iz marginalizovanih grupa - žene sa invaliditetom, žene iz siromašnih porodica, sa rulalnog područja... Radionice su bile interaktivnog karaktera, a govorilo se o značaju ginekoloških pregleda za zdravlje žene, o tome kako žena da održava intimnu higijenu kao način prevencije infektivnih bolesti, kako i kada da obavi hormonske i ostale pretrage, koji su simptomi raka dojke i raka grlića materice, način liječenja, i slično”, pojasnila je Božović iz   Udruženja za podšku osobama sa invaliditetom.

Božović je istakla i da su imali pomoć bjelopoljskih ljekara prilikom izrade edukativnih brošura, što je takođe bilo predviđeno projektom “Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom”.

“Pripremili smo informativne brošure i letke sa opisom i simptomima bolesti reproduktivnih organa, kao što su rak dojke i rak grlića materice,  tu su se našle i potrebne informacije o načinima zaštite reproduktivnog zdravlja, neophodnosti preventivnog djelovanja i obavljanja redovnih pregleda i samopregleda. Brošure su već podijeljene svim učesnicama projekta, dijelićemo ih i sugrađankama na gradskom trgu, a dovoljan broj ćemo obezbijediti i za sve članice udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom u Bijelom Polju”, navela je ona.

Kako je najavila, u oktobru, koji se obilježava kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, organizovaće info – tribinu.

„I tada ćemo angažovati ljekare, a učesnice tribine biće žene sa invaliditetom, kao i sve ostale koje iskažu interesovanje. Time ćemo i završiti ovaj projekat, koji je itekako bio važan, ali nećemo se zaustaviti na ovom, jer je reproduktivno zdravlje tema o kojoj se mora govoriti”, poručila je Božović.

Božović je od prije dva mjeseca i diplomirana ekonomistkinja, te je pozvala sve osobe sa invaliditetom, posebno žene, da slijede njen primjer i da ne odustaju od borbe za bolji život i položaj u društvu.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i tonska realizacija: Sanida Kajević