“Svaki građanin da doprinese očuvanju životne sredine” (video)

Programom ,,Crna Gora, moja zelena domovina 2" danas je u Bijelom Polju obilježeno 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori.

Podsjećajući da je usvajanjem Deklaracije 20. septembra 1991. godine na Žabljaku  Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, mladi iz Bijelog Polja su kroz bogat edukativni program još jednom ukazali na važnost očuvanja životne sredine.

Da svaki građanin treba da napravi male pomake u svom odnosu prema pitanju ekologije, održivog razvoja i zelene ekonosmije, poručio je Goran Joksimović iz nevladine organizacije “Centar za preduzetništvo”, koja je u saradnji sa NVU “Klub kulture” organizovala današnji događaj.

“Misija naše organizacije, između ostalog , jeste i da mijenjamo svijest pojedinca, građanina, odnosno zajednice o značaju održivog razvoja i zelene ekonomije. Zato smo danas i organizovali ovaj događaj, sa posebnim akcentom na šume, koje su pluća planete i čuvari prirode”, rekao je Joksimović.

On je saopštio i da će povodom 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori narednih dana biti objavljen i video konkurs o ljepoti naših šumskih predjela.

“A tokom novembra ćemo u saradnji sa ekološkim sekcijama organizovati sadnju listopadnog drveća u školskim dvorištima”, najavio je Joksimović.

Govoreći na današnjoj manifestaciji, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, istakao je da je upravo poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene jedno od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije.

“Mi smo danas na pragu ulaska u Evropsku uniju i jedno od glavnih pregovaračkih poglavlja jeste upravo zaštita životne sredine. Crna Gora, kao prva ekološka država, otvorila je to poglavlje 27  i ja se nadam da ćemo u dogledno vrijeme ispuniti sve ono što su  preporuke i zahtjevi EU prema našoj državi”, podvukao je Ćorović.

On je kazao i da na lokalnom nivou preduzimaju niz aktivnosti koje se odnose na očuvanje životne sredine.

“Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj, između ostalog, bavi se i pitanjima zaštite životne sredine, zato smo i podržali organizaciju ove manifestacije kojom obilježavamo tako značajn datum.  Na lokalnom nivou donijeli smo važna planska dokumenta, napravili smo dobar temelj za budući period i za sve ono što treba da uradimo kako bi buduća članica porodice evropskih naroda. Zaštita životne sredine i održivi razvoj zaista jesu pitanja od velike važnosti i moramo se ozbiljno njima baviti, ujedno radeći i na razvijanju svijesti, posebno kod mladih”, naveo je Ćorović.

Ipak, kako je rekao, čini se da smo kao društvo u proteklom periodu mogli mnogo više da uradimo.

“Ne mogu da kažem da nije ništa urađeno, jer su započeti mnogi projekti, usvojeni su razni akti, trenutno u našem zakonodavstvu sprovodimo šest ili sedam direktiva, ali još brojne treba da primijenimo”, rekao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić