Sjutra počinju 51. Ratkovićeve večeri poezije

Ratkovićeve večeri poezije, 51. po redu, počinju sjutra u Bijelom Polju, a Organizacioni odbor pripremio je bogat kulturni program.

Prvog dana manifestacije, prije svečanog otvaranja koje je zakazano za 19 časova, biće upriličena "Kafa sa piscem“, razgovor između Zorana Živkovića i Dragića Rabrenovića, od 10 časova u Kući Rista Ratkovića. Od 11 sati ,,Susret u kratkoj priči", književna radionica za srednjoškolce sa Zoranom Živkovićem.
 
Program ,,Očekivanje neočekivanoga" u okviru kojeg će  učestvovati književnici Blaga Žurić, Dragić Rabrenović, Edin Smailović, Aleksandar Srdanović, Amar Mulabegović i Sanja Cvijović, biće održan u 16 časova,  dok je od 18 časova planirana izložba posvećena Rabindranathu Tagori, u okviru koje učestvuje Tatjana Burzanović. Ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije svečano će biti otvorene u 19 časova u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, dok će sat kasnije biti održano Međunarodno pjesničko veče, koje će okupiti  književnike iz Crne Gore, regiona i svijeta, a u programu učestvuju Miljan Nikolić, Danilo Lompar i Ivana Đukić iz Crne Gore, Clara Nubile iz Italije, Veroljub Vukašinović iz Srbije, Melida Travančić iz Bosne i Hecegovine, kao i Sjangjang Hi iz Kine.

Drugog dana manifestacije, 4. septembra, program počinje od 10 časova u Kući Rista Ratkovića, "Kafom  sa piscem“ a razgovor sa Javuzom Kartaliogluom iz Turske vodiće  Damir Šabanović. Sat kasnije planiran je "Susret u kratkoj priči“ - književna radionica za srednjoškolce sa Zoranom Živkovićem.

Od 12 sati u okviru programa ,,Vi ste sigurno rod”gostovaće Fransoa Giljom Loren i Jovana Ilić, i predstavljena najbolja knjiga iz savremene francuske istorije u 2019. godini.

Ovogodišnji dobitnik Ratkovićeve nagrade, Nedžad Ibrahimović, i Marinko Vorgić govoriće o novim izazovima u umjetničkom pisanju, u okviru programa ,,Nova čitanja”, koji će početi od 16 sati.

Od 18 časova u galeriji Centra za kulturu biće otovroena izložba slika Đeljoša Đokaja, u okviru koje učestvuju Sead Đokaj i Abaz Dizdarević.

Program "Zli dusi“ u okviru kojeg će biti promovisano kritičko izdanje "Zli Dusi Fjodora Mihajloviča Dostojevskog“, zakazan je za 19 časova u dvorištu Kuće Rista Ratkovića. U okviru programa učestvuje priređivač kritičkog izdanja, Zoran Živković.

Drugo veče manifestacije zatvoriće program "Eno ga, po moru teče Lim“, od 21 sat, a u okviru međunarodne pjesničke večeri učestvovaće Svetlana Kalezić, Milica Kralj i Aleksandra Vučetić iz Crne Gore, Branislav Zubović i Bratislav Milatović iz Srbije, Faiz Softić iz Luksemburga i An Jan iz Kine.

I posljednjeg dana ove  pjesničke svetkovine, od 10 sati planiran je program "Kafa sa piscem“ u Kući Rista Ratkovića, u okviru kojeg učestvuju Nađa Durković i Nedžad Ibrahimović. "Susret u kratkoj priči“, u okviru kojeg će biti održana književna radionica za srednjoškolce sa Zoranom Živkovićem, takođe od 10 sati. Program za mlade pjesnike, održaće se od 15 sati, u okviru kojeg će nastupiti finalisti ovogodišnjeg konkursa Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina i proglašenje dobitnika prve, druge i treće nagrade, kao i uručenje. U okviru ovog programa učestvovaće član žirija i finalisti.

Program "Eno ga, po moru teče Lim“, od 19 sati okupiće pjesnike iz Crne Gore, regiona i svijeta, a učestvovaće  Anton Gojčaj i Obrad Nenezić iz Crne Gore, Danijela Vulićević iz Srbije, Adnadin Jašarević i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine,  i Javuz Kartalioglu iz Turske.

Svečana dodjela Nagrade "Risto Ratković“ zakazana je za 21 sat u Kući Rista Ratkovića, uz obrazloženje žirija i predstavljanje laureata.

 

Tekst pripremila: Eldina Bećirović

Foto: Dalibor Rakočević