Djeci i mladima sa smetnjama u razvoju pružaju podršku i u vrijeme pandemije (video)

U cilju poboljšanja kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica u vremenu pandemije korona virusa, Udruženja “Oaza” realizuje projekat “Prevencija socijalne isključenosti  u uslovima covid pandemije“.

Gostujući u emisiji “Aktuelno”, sekretarka tog udruženja, Rasema Hekalo, kazala je da su još u martu prošle godine morali zatvoriti “Oazu” zbog složene epidemiološke situacije, te da su iz tog razloga, a uz podršku Caritasa Crne Gore,  pokrenuli ovaj projekat.

“Zdravstvne vlasti Crne Gore su od prvog registrovanog  slučaja COVID-a 19, preduzele odlučne korake kako bi se suzbilo i spriječilo širenje virusa, što je podrazumijevalo uvođenje restriktivnih mjera, kao što je zatvaranje dnevnih centara i udruženja, kao što je naše. Imajući u vidu da  djeca i mladi sa smetnjama u razvoju, kao i sve osobe sa invaliditetom, pripadaju rizičnoj grupi, morali smo biti jako oprezni kako bi sačuvali zdravlje naših korisnika. Tako da od marta prošle godine rad organizujemo online, iako svjesni da to ne može zamijeniti boravak u ‘Oazi’. To je jako teško za sve naše članove, zato smo i odlučili da pokrenemo ovaj projekat, kako bi im pružili dodatnu podršku, a to ne bi uspjeli bez Caritasa Crne Gore, koji je prepoznao važnost ovog projekta”, navela je Hekalo.

Preduslov za realizaciju svih aktivnosti, koje se održavaju online, prima riječima Hekalo, je unapređenje tehničkih kapaciteta.

“Iz tog razloga smo prije početka realizacije svih planiranih aktivnosti, svim našim članovima obezbijedili tablete, uređaje preko kojih su sada uključeni u sve radionice. Od februara smo krenuli sa realizacijom projekta, tako da organizujemo tri puta nedjeljno radno-okupacione terapije, kojima se djeca i mladi sa smetnjama u razvoju posebno raduju. Pripremaju razne radove, crtaju, pjevaju, razmjenjuju svoja iskustva, a nekada se putem ZOOM aplikacije uključuju i naši volonteri, što ih posebno obraduje”, istakla je sekretarka “Oaze”, dodajući da će po završetku projekta organizovati i izložbu svih radova djece o mladih sa smetnjama u razvoju nastalih tokom pomenutih radionica.

Hekalo je istakla da su posebnu pažnju posvetili osnaživanju roditelja i to kroz organizaciju  psihosocijalnih radionica  za ublažavanje stresa u porodici.

“Zbog mjera koje su i dalje na snazi, ali i u želji da zaštitimo njihove zdravlje i da ih ne izlažemo riziku, radionice se organizuju po grupama, tako da na jednoj ne bude više od njih četvoro”, kazala Hekalo, ističući da su i roditelji jako zadovoljni radionicama, te da poručuju da im mnogo znače kako bi prevazišli ovaj teški period.

Sekretarka “Oaze” je naglasila i da ovim projektom još jednom žele da skrenu pažnju javnosti o važnosti socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u uslovima  pandemije covid 19.

Projekat “Prevencija socijalne isključenosti u uslovima covid pandemije“ podržan je od strane Caritasa Crne Gore  kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva u okviru Projekta „SOCIETIES 2 - Podrška organizacija civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu, 2. faza“, koji  finansira Evropska unija.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Sanida Kajević, Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE