Aktivnosti projekta "Iliri-zajednička baština" nastavljene u Lapovu (video)

U sklopu projekta ‘’Iliri-zajednička baština’’ u Lapovu je juče otvorena izložba i promovisana knjiga stripova učenika iz Bijelog Polja, Zenice i tog grada.

Kako su saopštili predstavnici Akademije društvenih nauka, koja je nosilac projekta, ovo je nastavak aktivnosti regionalnog projekta koji je finansijski podržao Fond za Zapadni Balkan, a realizuje se u saradnji sa Opštinskom bibliotekom Slovo, Muzejem grada Zenice i Kulturnim centrom Nikola Đurković iz Kotora.

Prema riječima direktorice biblioteke Danijele Vulićević organizacija ove kulturne manifestacije je plod saradnje institucija i organizacija iz tri države kako bi se podstakli mladi za stvaralaštvo.

"Projekat koji sprovodimo je dokaz da su mladi kreativni i da mogu biti uspješni umjetnici. Dokaz je 20 autorskih stripova učenika iz Lapova zbog čega smo zahvalni mentorki koja je na radionicama radila sa talentima, Sanji Mikić, magistrici vajarstva. Posebno smo zahvalni Opštini Lapovo, Kulturno-turističkom centru i osnovnoj i srednjoj školi na podršci i saradnji" istakla je Vulićević .

Jedan od urednika izdanja i predstavnik Akademije društvenih nauka Dragić Rabrenović zahvaljujući se donatorima koji su prepoznali značaj projekta istakao da su već ispunili najvažnije ciljeve saradnje organizacija i umjetnika, kao i podsticanja mladih što je dokaz tri knjige. "Nastojali smo da kroz temu koja povezuje države i narode na Balkanu kao što su drevni Iliri povežemo umjetnike, pisce i učenicima pružimo priliku da stvaraju. U tome smo uspjeli a najbolji dokaz je knjiga koja kao autorski proizvod svjedoči o talentu i kreativnosti mladih iz tri grada koji su pisali i oslikali Teutu, kraljeve, gusare, zmije i zmajeve i tako saznali nešto novo o istorijskim temama" naveo je Rabrenović.

‘’Stvaramo nove stare priče nastojeći da djeca ne budu samo konzumenti priča iz starine, već da ih sami stvaraju u duhu novog doba’’, kazao je direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević.

On je dodao da je strip zanimljiv kao medij jer spaja likovnu umjetnost i književnost i tako dobijamo gotov proizvod. Deveta umjetnost nije nepoznanica u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ali je za partnere u projektu ovo prvi pokušaj da krenu sa radom u tom pravcu.

‘’Uvjeren sam da smo uprkos poteškoćama uspjeli jer imamo više od 60 radova različite strukture i kvaliteta, ali jednake po ideji i viziji’’, zaključio je Jašarević.

 

 

Izvor: NVO Akademija društvenih nauka

Foto i video: Vladimir Jelić