Reagovanje Telekoma povodom konferencije za medije održane danas u Bijelom Polju

Pitanja o mogućem uticaju novih tehnologija i elektromagnetnog zračenja na životnu sredinu stara su koliko i sama tehnologija koja ih koristi, pa ne iznenađuje slično interesovanje i kada je u pitanju 5G tehnologija. Zbog toga je važno da se jasno, konstruktivno i zasnovano na naučnim činjenicama govori o budućnosti mobilnih komunikacija, kako bi se spriječilo da neinformisanost i netačne informacije dovedu u zabludu nestručnu javnost.

Sve zemlje u Evropi i svijetu prošle su kroz sličan proces kada je riječ o uvođenju 5G mreže – ova mreža dostupna je u 24 od 27 zemalja EU – i u svakoj od zemalja su odgovorna tijela i operatori zajednički radili na predstavljanju i edukaciji kada je riječ o toj temi. Isto tako, identični razgovori vodili su se u protekloj deceniji kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani Crne Gore i bez kojih ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu. 

Crnogorski Telekom će zato učestvovati i u organizovanju panel diskusija i predavanja na temu implementacije 5G mreže, kako bi građani Crne Gore dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice, i kako bi se otklonile sve sumnje i spekulacije kada je riječ o ovoj tehnologiji.

Crnogorski Telekom je ove sedmice prvi u Crnoj Gori testirao 5G mrežu, pustivši u testni rad bazne stanice u dva crnogorska grada – Bijelom Polju i Beranama. Da prethodno nisu urađena sva neophodna mjerenja i provjere u skladu sa crnogorskim zakonima i propisima, puštanje u rad baznih stanica – bilo da je riječ o testnom ili komercijalnom radu – jednostavno ne bi bilo moguće.

Dakle, za potrebe testiranja 5G mreže urađen je „Izvještaj o ispitivanju nivoa električnog polja“ na te dvije lokacije. Izvještaj je uradila Laboratorija za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a riječ je o jedinom licenciranom tijelu za ovu vrstu mjerenja u Crnoj Gori.

Netačna je tvrdnja da se frekvencije na kojima je testirana 5G mreža ne koriste u Crnoj Gori. Izvještaj Laboratorije za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija pokazuje da je Telekom testno pustio u rad novu tehnologiju u opsegu 2.1 GHz, što je navedeno i u inicijalnom saopštenju Telekoma. Srednji frekvencijski spektar 2.1 GHz se u Crnoj Gori za potrebe telekomunikacija koristi duže od decenije, još od dolaska mreže treće generacije u našu zemlju 2009. godine.

Takođe, u potpunosti je neutemeljena tvrdnja da je nivo električnog polja neprovjeren ili iznad dozvoljenog. Prema izvještaju koji potpisuju ovlašćena lica i eksperti ETF-a, nivoi električnog polja su ispod propisane granične vrijednosti na svim lokacijama. Još preciznije, na lokacijama na kojima je izmjerena najveća vrijednost, ona je i dalje oko 10 puta manja od definisane granične vrijednosti. (Radi pojašnjenja, kao referentna granična vrijednost uzma se 14 V/m, odnosno volta po metru, dok su mjerenja na lokacijama Telekoma pokazala oko 10 puta manje vrijednosti.),navodi se, između ostalog, u reagovanju Telekoma dostavljenog Redakciji Radija Bijelo Polje.

 

Izvor i  foto: Crnogorski Telekom